Syfilis is een geslachtsziekte (= seksueel overdaagbare aandoening = SOA) door infectie met een bacterie (Treponema pallidum), die via de slijmvliezen van vagina, penis, mond of anus, of via de huid het lichaam binnendringt.

De volgende stadia worden onderscheiden:
Eerste stadium
Ca. 3-4 weken na besmetting: verdikking die overgaat in een open maar pijnloze zweer (ulcus, sjanker) of zweren op de plaats van infectie (meestal de penis en vulva/vagina, maar ook anus, mond, lippen, vingers, etc.). De zweren geven een heldere vloeistof af. De zweren verdwijnen na enkele weken meestal vanzelf en worden vaak niet opgemerkt. De patiƫnt is daarna klachtenvrij.
Tweede stadium
Ca. 6-12 weken na besmetting): mazelen-achtige huid-uitslag over hele lichaam maar soms alleen op handpalmen en voetzolen (de huiduitslag kan enkele dagen, weken, maanden duren, verdwijnen en dan weer terugkeren), mondzweren, huidverdikkingen, vergrote lymfeklieren, ontstekingen van organen, haaruitval, ziek gevoel, veminderde eetlust , misselijkheid, vermoeidheid, koorts, bloedarmoede.
Latente stadium
Vele jaren tot levenslang: geen verschijnelen en klachten.
Derde stadium
van geringe (goedaardige syfilis) tot zeer ernstige klachten (cardiovasculaire, neurosyfilis, aantasting van ogen en lever). In dit stadium is de ziekte niet meer besmettelijk.
Vierde en laatste stadium
Stadium waarin de hersenen worden aangetast en krankzinnigheid ontstaat.

Terug naar syfilis