Vitamine B3 en vitamine B7 spelen een belangrijke rol bij de energievoorziening van de lichaamscellen.
Vitamine B7 (= nicotinezuur) komt o.a. voor in granen, zilvervlies van rijst, dierlijke orgaanproducten, vlees, vis, gevogelte, koffie en gist. Na opname wordt vitamine B7 in het lichaam omgezet in vitamine B3 (= nicotinamide).

Mogelijke verschijnselen (o.a.)
Diarree met bloed, schilferende huidaandoeningen, hoofdpijn, kloven aan de mondhoeken ( = perlèche), mondslijmvliesontsteking ( = stomatitis), pijnlijke rode lippen ( = cheilosis) en tongontsteking ( = glossitis), verminderde eetlust ( = anorexie), aandoeningen van het zenuwstelsel met gevoels- en gezichtsstoornissen. Vitamine B3-tekort speelt ook een belangrijke rol bij het ontstaan van pellagra (zie voornoemde verschijnselen).

Mogelijke oorzaken (o.a.)
Langdurig tekort aan vitamine B3 in de voeding, zoals bij het voornamelijk eten van witte in plaats van bruine rijst.

Mogelijke behandelingen (o.a.)
- verrijking van het dieet met vitamine B7-rijk voedsel (zie hierboven)
- aanvulling van het dieet met vitamine B7-middelen (zie hieronder)

zie ook: vitaminen

Terug naar vitaminen-tekort

Veel mensen komen zonder dat ze dat weten essentiële vitamines en mineralen tekort. Het voedingspatroon van ieder mens is echter uniek zodat deze tekorten nooit precies hetzelfde zijn. Het is daarom verstandig om eerst te kijken welk tekort je precies hebt en een supplement te gebruiken dat goed bij dat tekort past. Jouw persoonlijke vitamine inname berekenen? Klik hier en doe de voedingstest