Vitamine E heeft een anti-oxiderende werking en gaat -samen met het mineraal seleen- de oxidatie van cellen en celwanden ( = celmembranen) tegen. De werking van vitamine E is niet precies bekend.
Vitamine E is ruimschoots aanwezig in normale voeding (o.a. granen, groente, fruit, plantaardige oliën, eigeel en lever.

Mogelijke verschijnselen (o.a.)
Het verschijnen van zogenaamde stekel- of doornappel-cellen in het bloed ( = acanthocytose).

Mogelijke oorzaken (o.a.)
Verstoorde vetvertering of -opname in de darm of bepaalde -meestal aangeboren- stofwisselingsziekten. Vitamine E-tekort is zelden het gevolg van een tekort aan vitamine E in het voedsel.

Mogelijke behandelingen (o.a.)
- verrijking van het dieet met vitamine E-rijk voedsel (zie hierboven)
- aanvulling van het dieet met vitamine E-middelen (zie hieronder)

zie ook: vitaminen

Terug naar vitaminen-tekort

Veel mensen komen zonder dat ze dat weten essentiële vitamines en mineralen tekort. Het voedingspatroon van ieder mens is echter uniek zodat deze tekorten nooit precies hetzelfde zijn. Het is daarom verstandig om eerst te kijken welk tekort je precies hebt en een supplement te gebruiken dat goed bij dat tekort past. Jouw persoonlijke vitamine inname berekenen? Klik hier en doe de voedingstest