Het is geen geheim dat vrouwen tijdens en na de overgang sneller een buikje krijgen. Dit heeft te maken met veranderingen in de hormoonhuishouding.

In dit artikel lees je hoe dit precies zit en geven we je 4 tips voor een gezond gewicht.

Aankomen tijdens de overgang

Tijdens de overgang staat je hormoonhuishouding flink op zijn kop. Je gaat minder oestrogeen en progesteron aanmaken. Dit veroorzaakt allerlei ongemakken, waar gewichtstoename er een van is.

Uit een Amerikaans onderzoek bleek dat vrouwen tijdens de overgang gemiddeld ruim 2 kilo aankomen. Vrouwen die al overgewicht hebben voor de overgang, blijken een extra groot risico op gewichtstoename te hebben.

Oestrogeen en lichaamsvet

Hormonen kan je zien als een soort boodschappers en opdrachtgevers van je lichaamscellen. Hierdoor hebben ze invloed op hoeveel vet je opslaat én op waar je vet opslaat.

Oestrogeen is een van de hormonen die je vetopslag beïnvloeden. Tijdens de overgang kan je oestrogeenaanmaak flink schommelen. Zowel de pieken als de dalen werken vetopslag in de hand.

Uiteindelijk neemt je oestrogeenaanmaak af, wat er ook weer voor zorgt dat je sneller vet opslaat.

Door deze afname verandert ook de plaats van je vetopslag. Oestrogeen zorgt er bij vrouwen voor de overgang namelijk voor dat er vet wordt opgeslagen op de heupen en bovenbenen. Tijdens de overgang verplaatst deze opslag zich steeds meer naar de buik.

Hierdoor kan het dus zijn dat je ineens een buikje krijgt, terwijl je eetgewoontes niet veranderd zijn.

Nog meer factoren…

We kunnen oestrogeen niet alle schuld in de schoenen schuiven. Er spelen nog meer factoren een rol.

Slaap

Veel vrouwen slapen tijdens de overgang minder goed. Bijvoorbeeld door nachtzweten en opvliegers. Dit kan ervoor zorgen dat je overdag meer honger hebt en ongezonde keuzes maakt qua eten. Ook sla je sneller vet op als je slecht slaapt.

Insuline

Naarmate vrouwen ouder worden, neemt de gevoelig voor het hormoon insuline vaak af. Dit hormoon heeft een enorme invloed op je lichaamsvet en op hoeveel honger je ervaart.  In dit artikel lees je meer over verminderde insulinegevoeligheid.

Afnemende spiermassa

Je spiermassa kan afnemen door veranderingen in de hormoonhuishouding, minder actief zijn en ouder worden. Minder spiermassa betekent sneller aankomen en moeilijker afvallen.

Slank tijdens en na de overgang: 4 belangrijke tips

Door de overgang krijg je dus sneller een buikje. Toch hoef je een slanke taille zeker niet op te geven. De tips hieronder helpen je om af te vallen of om te voorkomen dat je aankomt.

1: Koolhydraatarm eten
Koolhydraatarm eten is een effectieve en fijne manier om af te vallen. Dit komt doordat je de koolhydraten vervangt door eiwitten en vetten, die goed verzadigen. Zo kan je vet verbranden zonder een vervelend hongergevoel.

Koolhydraatarm eten houdt bovendien je bloedsuikerspiegel stabiel, wat je insulinegevoeligheid ten goede komt.

2: Een goede nachtrust

Een goede nachtrust draagt bij aan een gezond gewicht.

Goed slapen is in de overgang makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is zeker de moeite waard om hier aandacht aan te besteden. Tips om je nachtrust te verbeteren vind je hier.

3: Lichaamsbeweging en krachttraining

Veel mensen zijn geneigd om minder te sporten en bewegen naarmate ze ouder worden, terwijl dit juist zo belangrijk is om fit en gezond te blijven.

Ook bij afvallen (en voorkomen dat je aankomt) kan lichaamsbeweging je enorm helpen. Alle lichaamsbeweging helpt mee. Denk bijvoorbeeld aan fietsen, wandelen of tuinieren.

Het meeste resultaat bereik je met krachttraining, omdat je hiermee spiermassa opbouwt (en behoudt).

4: Ontspanning

Bij veel vrouwen zorgt de menopauze voor extra stress. Dat is niet fijn voor jezelf en slecht voor je gezondheid en je gewicht. Stress kan er namelijk voor zorgen dat je meer trek krijgt, meer snoept en meer vet opslaat.

Zorg daarom voor voldoende ontspanning en voorkom stress zoveel mogelijk. Dit komt ook je nachtrust ten goede.

In het kort

De menopauze kan ervoor zorgen dat je aankomt, vooral op je buik. Dit komt onder andere door veranderingen in de hormoonhuishouding.

Een goede nachtrust, lichaamsbeweging en ontspanning helpen om gewichtstoename te voorkomen en om af te slanken. Qua voeding kan je het beste minderen met koolhydraten en meer eiwitten en gezonde vetten eten.

Bronnen: Joseph Proietto, Menopause, 2017. Fabbrini M, Arica I, Tramonti F, Condurso R, Carnicelli L, De Rosa A, Di Perri C, Bonsignore MR, Zito A, Russo G, Pagliarulo MG, Guarnieri B, Cerroni G, Mennuni G, Della Marca G, Bonanni E, Silvestri R, Arch Ital Biol, 2015. Shechter A, O'Keeffe M, Roberts AL, Zammit GK, RoyChoudhury A, St-Onge MP, Am J Physiol Regul Integr Comp Physiol, 2012. Proudler AJ, Felton CV, Stevenson JC, Clin Sci (Lond), 1992.