Iedere najaar zoeken veel mensen naar een betere en voordelige zorgverzekering. Door de verschillende opties goed met elkaar te vergelijken, kun je een verzekering kiezen die past bij jouw situatie. Bij het vergelijken van zorgverzekeringen is het verstandig dat je goed doordacht en stapsgewijs te werk gaat. Op deze pagina delen we samen met Independer 7 stappen die je kunt doorlopen om de zorgverzekering te kiezen die het beste bij jou past. Doe er je voordeel mee!

1. Bepaal welke zorg je nodig hebt

Het is ten eerste belangrijk om na te gaan welke zorg je nodig denkt te hebben het komende jaar. Zo kan het zijn dat je terugkerende medicijnen gebruikt. Of wellicht volg je behandelingen bij een psycholoog of bezoek je regelmatig een fysiotherapeut. Misschien heb je te maken met eventuele periodieke medische onderzoeken en kinderen die wellicht naar een orthodontist moeten. Breng al deze punten voor jezelf puntsgewijs in kaart en bepaal waar jij behoefte aan hebt.

2. Controleer wat de basisverzekering dekt

Nu je weet welke zorg je nodig hebt, is het zaak om helder te krijgen wat er vanuit de basisverzekering wel en niet wordt vergoed. Wellicht is de standaardzorg die vanuit de basisverzekering gedekt is, voldoende in jouw situatie. Denk hierbij aan:

  • zorg door huisartsen,
  • spoedeisende hulp,
  • de meest medicatie die wordt voorgeschreven door een arts,
  • reguliere zorg in het ziekenhuis,
  • noodzakelijke sessies fysiotherapie,
  • en een beperkt aantal consulten (én onder specifieke voorwaarden) voor psychologische zorg.

3. Bepaal de hoogte van je eigen risico

Voor de meeste mensen in Nederland bedraagt de hoogte van het eigen risico 385 euro: het minimumbedrag dat hiervoor door de beleidsbepalers is vastgesteld. Een aantal zorgtypen vallen buiten het eigen risico, namelijk de kosten voor kraamzorg, verloskunde en huisartskosten.

Het is mogelijk om je eigen risico te verhogen naar een maximum bedrag van 885 euro. Of dit een verstandige keuze is, is afhankelijk van de zorgkosten die je het komende jaar denkt te gaan maken. En of jezelf een reservepotje hebt klaar liggen voor eventuele onvoorziene kosten. Wanneer je medicijngebruik bovengemiddeld hoog is of als je jaarlijks meermalen in het ziekenhuis ligt, kan een verhoging van je eigen risico je geld kosten.

4. Bekijk of een aanvullende verzekering afsluiten interessant is

Naast een verhoging van het eigen risico, is het verstandig om te na te gaan of het afsluiten van aanvullende verzekeringen financieel aantrekkelijk is. Vooral bij hoge orthodontische kosten, kosten voor lenzen en brillen (in sommige gevallen), fysiotherapie en/of hoge tandartsrekeningen, kan een aanvullende verzekering afsluiten voordelig zijn. Je kunt je aanvullende te laten verzekeren voor zaken, waarvan je verwacht ze nodig te hebben. Als je bijvoorbeeld intensief sport is de kans dat je een blessure oploopt ook groter.

5. Vergelijk zorgverzekeraars

Als je de hiervoor genoemde aandachtspunten goed hebt uitgezocht, is het tijd om de premies van zorgverzekeraars met elkaar te vergelijken. Dit kun je het beste online doen, via een onafhankelijke zorgverzekeraar zoals Independer. Je vinkt gemakkelijk aan wat je in je verzekeringspakket opgenomen wilt hebben en de vergelijkingssite zoekt de beste verzekeraar voor je op! Wanneer je interesse hebt in een restitutiepolis, dan kun je dat ook aangeven via de vergelijkingssite waar je jouw basisverzekering gaat afsluiten.

6. Overstappen van zorgverzekering

Let er bij het overstappen goed op dat je dit tijdig doet, dus vóór 1 januari van het nieuwe jaar. Je kunt vanaf medio november je zorgverzekering vergelijken. Dit is belangrijk, omdat de opzegging van je oude polis dan door de betreffende partijen wordt geregeld. Je hoeft het opzeggen dan dus niet zelf te regelen. Fijn is verder dat je bij tijdig overstappen vaak nog een leuk cadeautje in de wacht kunt slepen. En dat is natuurlijk mooi meegenomen.

7. Sluit nu een zorgverzekering op maat af

Waar wacht je nog op? Kies ook voor het goed doordacht afsluiten van een zorgverzekering die inhoudelijk bij je past en met een zo voordelig mogelijke premie