Werk je in loondienst en meld jij je ziek? Dan krijg je tijdens jouw ziekte gewoon doorbetaald. Als je zelfstandig ondernemer bent, is dit niet het geval. Wanneer je als zelfstandig ondernemer niet kunt werken, komt er namelijk ook geen geld binnen. Een griepje is vaak binnen een paar dagen wel weer over, maar het kan ook voorkomen dat je langdurig ziek wordt. In dit laatste geval komt er voor een langere periode geen geld binnen. Dit kan er uiteindelijk voor zorgen dat je in de financiële problemen komt. Omdat wij je graag helpen dit te voorkomen, vertellen wij je hier wat je kan helpen wanneer je als ondernemer langdurig ziek wordt.

Verzeker jezelf van een uitkering bij langdurige ziekte

De meeste ondernemers kunnen het wel een paar maanden uitzingen zonder inkomen. Als je langdurig ziek wordt, kun je misschien (veel) langer niet aan het werk. Aangezien er al die tijd geen geld binnenkomt, komt de bodem van je bankrekening waarschijnlijk snel in zicht. Hierdoor kun je uiteindelijk misschien je hypotheek en andere vaste lasten niet meer betalen. Gelukkig kun je dit voorkomen door een arbeidsongeschiktheidsverzekering als ondernemer af te sluiten.

Heb je een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) en word je langdurig ziek? Laat je dan keuren. De kans is groot dat je geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt wordt verklaard. In dat geval heb je recht op een uitkering. De verzekeraar waarbij je de AOV afgesloten hebt, betaalt je dan iedere maand een vast bedrag. Hoeveel je krijgt hangt allereerst af van het verzekerde bedrag waar je bij het afsluiten van de arbeidsongeschiktheidsverzekering voor gekozen hebt. Laten we zeggen dat je 2500 euro per maand verzekerd hebt. Word je volledig arbeidsongeschikt verklaard? Dan maakt je verzekeraar dit bedrag iedere maand naar je over.

Zet zelf geld opzij voor ziekte

Ondanks dat een AOV de nodige voordelen met zich meebrengt, zit er ook één groot nadeel aan. Je betaalt namelijk een hoge premie als je deze verzekering afsluit. De premie hangt niet alleen af van het verzekerde bedrag, maar ook van je leeftijd. Omdat het risico op arbeidsongeschiktheid groter is naarmate je ouder wordt, stijgt de premie mee met je leeftijd. Dit betekent dat een AOV ieder jaar duurder wordt. Ben je geschrokken van de premie? Dan besluit je misschien om je niet te verzekeren voor arbeidsongeschiktheid. Dit is een optie, want een AOV is (nog) niet verplicht voor ondernemers. Je bepaalt vooralsnog dus zelf of je deze verzekering wel of niet afsluit.

Kies je ervoor om een arbeidsongeschikt verzekering links te laten liggen? Besef je dan goed dat dit risico’s met zich meebrengt. Je hoeft namelijk niet op een uitkering te rekenen als je langdurig ziek wordt. Om ervoor te zorgen dat je ten tijde van je ziekte de eindjes niet aan elkaar hoeft te knopen, kun je zelf iedere maand geld opzij zetten. Dit vergt alleen wel de nodige discipline. Stort je iedere maand een vast bedrag op een zakelijke spaarrekening? Dan is het de kunst om hiervan af te blijven wanneer je niet langdurig ziek bent. Als je langdurig ziek wordt, is het bovendien maar de vraag of je voldoende geld opzij hebt gezet om al je (vaste) lasten te betalen.