Wil je er beter uitzien voor het zomerseizoen écht begint? Het is misschien verleidelijk om dan snel een crashdieet te volgen. Maar wij zeggen: don’t! Je kunt er in korte tijd veel kilo’s mee verliezen, maar op lange termijn zorgen ze vaak voor teleurstelling en frustratie. Een paar do’s en don’t op een rij.

Don’t: crashen

Geen crashdieet dus. De kans is groot dat je na een tijdje weer hetzelfde eet en weegt als eerst. Een streng dieet is lastig vol te houden, omdat je weinig calorieën binnenkrijgt en daardoor honger hebt of je slap kunt voelen. Daarmee schiet je sneller weer ‘de fout in’. Ook bestaat met een crashdieet het risico dat spierweefsel in plaats van vetweefsel wordt afgebroken. Spierweefsel wil je houden. Niet alleen om je kracht te behouden, maar ook omdat spieren meer energie verbruiken dan vet. Met verlies van spiermassa maak je afvallen dus alleen maar moeilijker.  

Do: in kleine stapjes vooruit!

Doe het rustig aan en begin op tijd. Het is het beste om een halve tot 1 kilo per week af te vallen. Op deze manier is afvallen ook beter vol te houden. Om af te vallen is het belangrijk om gezonder te eten, minder te eten en om meer te bewegen. Minder eten is makkelijker als je minder opschept, regelmatiger eet en met meer aandacht eet. Gezonder eten doe je bijvoorbeeld door ongezonde snacks te laten staan en door te kiezen voor gezondere producten uit de Schijf van Vijf.

Don’t: zomaar dingen weglaten

Raadt een dieet je aan om maar heel weinig koolhydraten te nemen, vetarm te eten, geen producten met gluten meer te eten, zuivel te mijden of mag je iets anders niet? Met dit soort diëten is de kans op tekorten aan voedingsstoffen groot. Zo’n tekort kun je pas na lange tijd merken. Heb je het idee dat het schrappen van een voedingsmiddel zoals brood of zuivel jouw gezondheid ten goede komt? Overleg dan altijd met je huisarts of diëtist.

Do: minder toegevoegd suiker

Het is voor iedereen goed om niet te veel producten met toegevoegd suiker te eten. De meeste producten waaraan suiker is toegevoegd bevatten veel calorieën, maar weinig voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en vezels. Suiker zit van nature in bijvoorbeeld fruit en melk. Deze producten zijn wel onderdeel van een gezonde voeding. Wil je minder suiker eten, beperk dan de voedingsmiddelen waaraan suiker is toegevoegd, zoals koek en snoep. Er zit ook toegevoegd suiker in de producten waarvan je het misschien niet verwacht, zoals ketchup en sauzen. En wist je dat in één glas sap of frisdrank al gauw 7 suikerklontjes zitten? Water is dan toch een aantrekkelijke optie als je een paar kilo’s kwijt wil.

Don’t: pillen en sappen

Het effect van afslankpillen en poeders om af te vallen, is niet duidelijk bewezen. Je kunt beter leren om altijd gezondere keuzes te maken in de supermarkt en zo geleidelijk af te vallen. Het belangrijkste is om een gezond eetpatroon te ontwikkelen. Maaltijdvervangers kunnen eventueel het ontbijt of de lunch vervangen, maar zijn duurder dan een gewone voedzame maaltijd. Sommige mensen nemen grapefruitsap of citroensap, omdat dat zou helpen om vet af te breken. Daar is helaas geen enkel bewijs voor. ‘Doe maar normaal’ is het devies!

Do: lekker bewegen

Beweging en sport helpt je gewicht te verliezen en op peil te houden en is goed voor je hart- en bloedvaten, botten en hersenen.Het advies bij afvallen is om elke dag in elk geval 60 minuten matig intensief te bewegen. Je beweegt matig intensief als je hartslag en ademhaling iets omhoog gaan, bijvoorbeeld door stevig door te wandelen, iets harder op de pedalen van je fiets te trappen of eens flink achter de hond aan te rennen. Het is het belangrijkste dat je iets kiest wat bij je past: een sport of activiteit die je leuk vindt en die je gedurende een lange tijd kan inpassen in je leven.

Bron: Voedingscentrum http://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-gewicht/overgewicht.aspx