Indien u een gebitsreconstructie nodig heeft, zult u zich wel afvragen hoeveel dat gaat kosten. De tandarts is immers niet goedkoop, en wanneer de tandtechnicus om de hoek komt kijken, wordt het kostenplaatje alleen maar groter. Maar wat gaat u dit nu eigenlijk kosten, en welke opties heeft u om toch een mooi, gezond gebit te krijgen?\


Wat is een gebitsreconstructie?

Gebitsreconstructie is eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende ingrepen die plaats kunnen vinden aan het gebit en de mond, om de tanden, het tandvlees en de mond weer zo gezond en mooi mogelijk te kunnen maken. Sommige patiënten zijn onzeker over de stand van hun tanden of de kleur, waar andere patiënten misschien een volledig kunstgebit nodig hebben. Het is dus niet altijd te zeggen wat iemand nodig heeft, en hoeveel dat kost. Vanzelfsprekend zijn sommige behandelingen duurder dan andere behandelingen.

Voorbeelden van gebits reconstruerende behandelingen zijn:

  • Facings: schildjes over de tanden en kiezen. Deze worden gemaakt van porselein, of het goedkopere materiaal composiet. Dit is een enkel cosmetische behandeling, en wordt vaak gebruikt om de kleur en vorm van de tanden te veranderen. Ook is het mogelijk een milde scheefstand van de tanden op te lossen met facings. Een facing is de meest goedkope optie en kan variëren van 80 tot 500 euro per facing.

  • Kronen: vervangende tanden en/of kiezen. Bij een enkele tand wordt vaak voor een kroon gekozen. De kroon is een aangemeten kapje, dat precies over een opgeslepen tand of kies past, en zo een mooie vervanging vormt voor een lelijke tand of kies. Omdat een kroon moet worden aangemeten, kan deze wel tot 1000 euro kosten.

  • Een brug: een vervanging van een of meer tanden en kiezen, die vastgezet wordt als een brugvorm.

  • Implantaten: dit zijn kunstwortels, die in de kaak geplaatst worden tijdens een chirurgische ingreep. Na genezing kunnen op deze kunstwortels kronen, bruggen of een volledig kunstgebit aangebracht worden.

  • Endodontologie en paradontologie: een wortelkanaalbehandeling of tandvleesoperatie. Dit wordt vaak gedaan wanneer er schade is aan het gebit door rotting van tanden en/of kiezen, of ontstekingen aan het tandvlees die zich verspreiden naar het kaakbot. Indien de mond ernstige ontstekingen vertoont, is dit ook zeker een noodzakelijk onderdeel van een gebitsreconstructie. Een gezonde mond is immers altijd de basis.

  • Een prothese of kunstgebit: als het gebit niet meer te redden valt, kunnen tanden en kiezen getrokken worden en kan het aanmeten van een kunstgebit overwogen worden. Dit zorgt ervoor dat patiënten van eventueel pijn en ongemak in de mond af zijn, en hun zelfvertrouwen terugkrijgen. Dit is ook meteen een prijzige optie. Gelukkig bieden veel zorgverzekeraars hier een vergoeding voor aan binnen het aanvullende pakket van de zorgverzekering in Nederland.

De prijzen van een gebitsreconstructie

Het is vanzelfsprekend dat de kosten voor een gebitsreconstructie nogal kunnen oplopen. Vooral als het gebit of de mond niet gezond is. Dat moet immers ook behandeld worden. Hoewel sommige verzekeraars vergoedingen aanbieden voor een gebitsreconstructie, moet je daarvoor wel aanvullend of tand-verzekerd zijn. En dan wordt vaak nog maar een klein deel vergoed. Omdat de prijzen voor een gebitsreconstructie makkelijk in de duizenden euro's kunnen lopen, kiezen steeds meer mensen ervoor om het bedrag te financieren door middel van een lening. Een volledige renovatie kan, in het slechtste geval, namelijk wel 50.000 euro kosten. Een bedrag dat niet veel mensen zomaar kunnen ophoesten. Dan is een lening een goede uitkomst, als je toch pijnvrij en er goed uitziend door het leven wilt.

Geld lenen voor een gebitsreconstructie

Uiteraard is geld lenen mogelijk voor een gebitsreconstructie. Het is mogelijk bij een reguliere bank een lening af te sluiten, maar er zijn ook cosmetisch tandartsen en praktijken voor gebitsreconstructie die een samenwerking hebben met bepaalde financiers, om zo een termijnbetaling of lening mogelijk te maken. Dit gebeurt soms zonder rente, maar steeds vaker ook met rente, waarbij deze hoog kan oplopen. Informeer dus altijd goed en vergelijk verschillende aanbieders van leningen.

Ook zijn er tegenwoordig speciale financiers, die zich specialiseren in het aanbieden van leningen voor medische procedures. Hierbij moet u denken aan plastische chirurgie, maar ook voor gebitsbehandelingen bieden zij leningen aan. Bij hele hoge kosten kiezen sommige mensen er zelfs voor hun hypotheek te verhogen. Met lage rentestanden kan dit een gunstige keuze zijn!

Sinds de uitkleding van de zorgverzekering en de aanvullende pakketten, lenen steeds meer mensen geld voor medische kosten, zoals een gebitsreconstructie. Voor veel mensen is het de enige mogelijkheid een gezond, mooi en pijnloos gebit te hebben.

Het is tegenwoordig dus zeker mogelijk een aardig bedrag te lenen voor het mooi maken van het gebit. Hoewel de kosten hoog zijn, zult u er met een mooi gebit sprongen op vooruit gaan. U wordt zelfverzekerder en mensen zullen u namelijk anders bekijken. Ook zullen eventuele pijnklachten verdwijnen, en dat is natuurlijk ook wel iets waard!