Wil je voor 2022 overstappen van zorgverzekeraar, maar vind je dit ingewikkeld? Dan is het goed om een aantal dingen op te helderen. Zo zie je snel genoeg dat het vergelijken en overstappen van zorgverzekering helemaal niet zo ingewikkeld is en er bovendien weinig mis kan gaan.

1) Een zorgverzekeraar moet je verplicht accepteren voor de basisverzekering

Misschien heb je wel eens gehoord dat een zorgverzekeraar je kan weigeren. Dat klopt, maar dat geldt alleen voor de aanvullende verzekering. En ook dat komt nog maar zelden voor. Voor de basisverzekering, het verplichte onderdeel van de zorgverzekering, hebben alle zorgverzekeraars een acceptatieplicht. Ze zijn wettelijk verplicht om jou daarvoor te accepteren, ongeacht je leeftijd, gezondheid, zorgbehoefte of wat dan ook.

2) Je huidige zorgverzekering stopt automatisch

Wanneer je overstapt op uiterlijk 31 december, zegt je nieuwe zorgverzekeraar je huidige zorgverzekering op. Daar hoef je zelf niets voor te doen. Heeft je huidige zorgverzekeraar al premie afgeschreven voor het nieuwe jaar? Geen zorgen: je krijgt dit vanzelf teruggestort als de opzegging van de nieuwe verzekeraar is ontvangen.

3) De dekking van de basisverzekering is bij alle verzekeraars hetzelfde

De basisverzekering vergoedt de belangrijkste zorg. Bijvoorbeeld een bezoek aan de huisarts, vervoer met een ambulance en een operatie in het ziekenhuis. De inhoud van de basisverzekering is door de overheid bepaald en is bij alle zorgverzekeraars hetzelfde. Het kan dus niet zo zijn de ene verzekeraar wel een knieoperatie vergoedt, en de andere verzekeraar niet. Wel kan er een verschil zitten in het aantal zorgverleners dat door de verzekeraar gecontracteerd is, en vraagt de ene verzekeraar een stuk meer premie voor de basisverzekering dan de andere. Let daar goed op, want de dekking is dus overal hetzelfde.

4) Veel zorgverzekeraars hebben gratis extra services

Verzekeraars bieden verschillende extraatjes aan die je als klant kunt gebruiken. Zo zijn er verzekeraars die een app hebben waarmee je vragen kunt stellen over je gezondheid, of apps die je helpen om fit te worden en te blijven. Ook kennen sommige verzekeraars een ongevallenverzekering waarmee je extra zorg vergoed krijgt. Heb je een nieuwe zorgverzekering op het oog voor 2022, kijk dan dus zeker even naar de extra services.

5) Je hebt altijd 14 dagen bedenktijd 

Heb je een andere zorgverzekering voor 2022 gevonden, maar was het bij nader inzien toch niet de beste keuze? Bijvoorbeeld omdat je ergens anders een voordelige verzekering hebt gevonden? Goed om te weten dat je altijd 14 dagen bedenktijd hebt. Binnen de bedenktijd kun je de zorgverzekering weer opzeggen en een andere afsluiten.