Shi wat? Je hoort het goed Shilajit! Wat is dat? Dat is een van de meest belangrijke medicijnen in Azië van de afgelopen duizend jaar. Misschien lijkt het slechts een teerachtige substantie die uit de kieren van de rotsen hoog in het Himalayagebergte sijpelt. Zo werd het jarenlang ook gezien. Tot het moment waarop men oprecht geïnteresseerd werd in zijn natuurlijke omgeving en Shilajit echt werd ontdekt. Waarom is Shilajit zo goed voor je? Welke gezondheidsvoordelen heeft dit teerachtige goedje precies?

Legende

Het volgende verhaal vertelt hoe de inheemse bevolking Shilajit ontdekte. Zij bestudeerden chimpansees die Shilajit aten en begonnen dit zelf ook te nuttigen. Direct ervoeren zij de talloze gezondheidsvoordelen: hun gezondheid herstelde razendsnel, terwijl hun cognitieve en fysieke vaardigheden beduidend verbeterd waren. Of dit echt zo is gegaan weten we nog steeds niet. Maar het mineraal is inmiddels uitgebreid wetenschappelijk bestudeerd. Zo is uit onderzoek gebleken dat Shilajit een van de meest voedingstofrijke substanties ter wereld is. Het wordt ook wel de ‘vernietiger van zwakte’ genoemd.

Oorsprong Shilajit

Zoals net al kort werd omschreven is Shilajit ontstaan in de natuur, door jarenlang ‘vast’ te hebben gezeten onder het gewicht van het Himalayagebergte. In combinatie met meer dan 6.500 verschillende oude plantensoorten die decennia lang de tijd kregen om te ontstaan en te groeien, ontstond er diep verstopt in het Himalayagebergte ook een dikke, zwarte, harsachtige substantie. Door moessons en de druk van het gebergte kon dit zwarte mineraal uiteindelijk niets anders doen dan uit de kieren van de Himalayarotsen sijpelen.

Onderzoek naar Shilajit

Shilajit werd uitgebreid onderzocht, waar uit naar voren kwam dat dit zwarte goedje elk essentieel mineraal bevat dat er maar bestaat. Maar niet alleen dat, de zwarte substantie bleek deze mineralen ook nog eens in ionische vorm te bevatten – een vorm waarin het menselijk lichaam stoffen perfect kan opnemen. Bovendien vonden wetenschappers aminozuren, fulvo- en humuszuren, ellaginezuur, vetzuren en plantensterolen, die bekendstaan om hun positieve effect op ons hormonale systeem.

Gezondheidsvoordelen van Shilajit op een rij

Shilajit heeft een positieve invloed op nog veel meer systemen in het lichaam, waarbij het vooral het evenwicht tussen verschillende systemen verbetert en dus zorgt voor een betere balans. Of dit nu gaat om het verminderen van overmaat (bijvoorbeeld stress en cortisol) of juist om het aanvullen van tekorten (de slaap bevorderen, het uithoudingsvermogen verbeteren en het produceren van extra kracht). 

Hormonale systeem

Toch wordt het effect van Shilajit op het hormonale systeem als het belangrijkste effect gezien. Hormonen hebben een zeer groot effect op je algehele gezondheid. Hormonen beïnvloeden je stemming, libido, je slaap-waakcycli, haargroei, energie, bewustzijn en nog veel meer. Het mag dan ook geen verrassing zijn dat Shilajit je seksuele behoeftes verbetert, angst en stress vermindert, je stemming verbetert en je levensduur verlengt. Maar naast deze positieve effecten op het hormonale systeem, vermindert Shilajit ook pijn en ontstekingen, verbetert het de spijsvertering en wordt het met regelmaat gebruikt om allergieën, ondervoeding, bloedarmoede en gebroken botten te behandelen.

Shilajit verwerken in je eetpatroon: hoe?

Shilajit kan daarom een erg mooie aanvulling zijn op je eetpatroon. Zeker wanneer je last hebt van een winterdip, af wilt vallen of tekorten hebt aan bepaalde voedingsstoffen.

Shilajit consumeren kan op twee manieren: in de vorm van zijn originele, harsachtige substantie of in poedervorm. De eerst substantie is vrij zeldzaam en prijzig. De poedervorm is beter betaalbaar, maar wel minder krachtig en geconcentreerd. Daar staat tegenover dat Shilajit in poedervorm wel eenvoudig is af te wegen en te verwerken in gerechten. Let er bij de poeders op dat je niet voor de verdunde versie gaat, maar dat je zoekt naar poeders die bestaan uit 2% tot 10% natuurlijk voorkomende humus- en fulvozuren. Let ook op de geur: deze is overduidelijk teerachtig. De poeder kun je bijvoorbeeld gebruiken in je groene smoothies of door je Griekse yoghurt. Shilajit bevat veel ijzer dus gebruik het niet naast een ijzersupplement, dan is de kans aanwezig dat je teveel ijzer binnenkrijgt.