Iedereen ervaart keelklachten anders. Soms heb je een droog, rauw of juist brandend gevoel in de keel. Vaak klinkt je stem ook rauw of hees en soms raak je je stem helemaal kwijt. De klachten kunnen langdurig aanhouden of alleen tijdens het praten of slikken optreden.
Wanneer een ontsteking optreedt, zijn de slijmvliezen of de amandelen rood en gezwollen. Pollenallergie en reflux van het maagzuur (met brandend maagzuur als symptoom) zijn mogelijke veroorzakers van keelpijn. Maar welke oorzaken zijn er nog meer?

Verkoudheid of griep als oorzaak van keelpijn

Een verkoudheid start vaak met een hese stem of pijn bij het slikken of spreken. Vaak is een virus de oorzaak, dat door bijvoorbeeld niezen, hoesten of kussen overgedragen kan worden. Dit kan ontstekingen tot gevolg hebben, die de keelklachten kunnen verergeren. De verwekkers veroorzaken naast keelklachten vaak ook symptomen als hoofdpijn en pijn in de ledematen, een lichte koorts (tot 38,5 graden Celsius), verkoudheid en hoesten.

Als de keel getroffen is, speek je van een acute keelontsteking. De slijmvliezen van de keel zijn rood en gezwollen en vaak heb je last van vastzittend slijm. Keelklachten, veroorzaakt door een verkoudheid, worden meestal na één tot twee dagen wat draaglijker en zijn meestal na een week helemaal verdwenen. Is dit niet het geval, dan kan het zijn dat bacteriën de oorzaak zijn van de klachten.

Keel- of stembandproblemen door overbelasting van de stem

Veroorzaker van een ontsteking aan de keel of stembanden kan een virale infectie van de bovenste luchtwegen zijn. Maar ook de overbelasting van je stem kan een ontsteking op gang brengen. Prikkels, veroorzaakt door roken, droge lucht of een stoffige omgeving kunnen leiden tot heesheid of zelfs het volledig kwijtraken van je stem. Vaak heb je tegelijkertijd last van een droge hoest.

Het belangrijkste wat je bij overbelasting van je stem kunt doen, is je stem rust geven. Praat zo min mogelijk en verhef je stem niet. Fluisteren helpt niet, dit kan juist meer belastend zijn voor je stem dan normaal praten.

Tips bij heesheid:

  • Drink voldoende. Minimaal twee tot drie liter per dag
  • Salie- of tijmthee kan symptomen verlichten
  • Drink geen alcohol

Daarnaast is het belangrijk dat de slijmvliezen van de keel tegen uitdroging te beschermen. Een luchtbevochtiger zorgt voor voldoende luchtvochtigheid in huis. Daarnaast kunnen keeltabletten met een hoogwaardig hydrogelcomplex, die de slijmvliezen van mond- en keelholte langdurig bevochtigen, verlichting geven

Zijn de keelklachten na enkele dagen niet verminderd, dan is het raadzaam om een arts te raadplegen.