Mentale gezondheid en gewicht: Dit is de relatie

Foto van Lotte Visser
Lotte Visser

Auteur

Van een goede mentale gezondheid pluk je elke dag de vruchten. Toch is het goed in je vel zitten niet voor iedereen even vanzelfsprekend.

 

Mensen die langere tijd niet goed in hun vel zitten kunnen ook lichamelijk een hoop ingrijpende veranderingen doormaken, blijkt uit onderzoek van Prof. Lianne Schmaal.

 

In dit artikel lees je alles over het onderzoek van Prof. Schmaal naar de relatie tussen je mentale en je fysieke gezondheid.

Inhoudsopgave:

Mentale-gezondheid-gewicht-depressie-weerstand

Disclaimer

 

Neem je mentale gezondheid serieus. Depressie is een serieuze mentale toestand, waar je soms moeilijk uitkomt.

 

Je hoeft het niet alleen te doen. Zit je al lange tijd niet lekker in je vel, en heb je het gevoel dat je er niet uitkomt? Vraag dan altijd om hulp, zo niet van je netwerk, dan van je huisarts.

 

Over het onderzoek

Prof. Lianne Schmaal is een hoogleraar neurobiologie aan de universiteit van Melbourne. Daarvoor werkte ze als onderzoeker voor de GGZ en het VUmc.

 

Als hoogleraar onderzoekt ze de relatie tussen je mentale gezondheid, de structuur van je brein en de rest van je lichaam. Over deze onderwerpen heeft ze al meermaals gepubliceerd.

 

In 2015 schreef Prof. Schmaal voor gezondNU over de relatie tussen serieuze mentale gezondheidsklachten en de rest van je lichaam.

 

Twee facetten van deze relatie staan hieronder op een rij:

1. Relatie met slaap

Het verband tussen je gemoedstoestand en je slaap zul je ongetwijfeld wel eens gemerkt hebben. Van verdrietige of angstige gevoelens kun je namelijk flink wakkerliggen.

 

Volgens Prof. Schmaal werkt deze relatie echter ook de andere kant op. Dat wil zeggen dat langere tijd slecht slapen een negatief effect kan hebben op je mentale gezondheid.

2.Effect op je weerstand

Een tweede belangrijke bijwerking van niet goed in je vel zitten is een verzwakte weerstand.

 

Stress die langere tijd aanhoudt kan ervoor zorgen dat je immuuncellen overactief worden. Ze krijgen immers van je gestreste lichaam het signaal dat er iets mis is.

 

Zo’n verstoring van de immuuncellen in je brein kan als effect hebben dat je lichaam meer dopamine en serotonine afvoert dan anders. Dit kan een slechtere gemoedstoestand als gevolg hebben.

 

De conclusies van dit onderzoek onderstrepen dat slechte mentale gezondheid niet alleen in je hoofd zit, maar op allerlei manieren impact kan hebben op je lichaam en je fysieke gesteldheid. 

Andere onderzoeken

Na het onderzoek van 2015 is er nog veel meer geschreven en gepubliceerd over dit onderwerp.

 

Prof. Schmaal is onderdeel van het ENIGMA consortium, een onderzoekscollectief bestaande uit 1400 wetenschappers uit 43 landen.

 

Het ENIGMA consortium onderzoekt hoe verschillende breinen eruit zien en op welke manier mentale en emotionele aandoeningen weerspiegeld worden in de structuur van je brein.

 

In het laatste decennium hebben ze onder andere onderzoek gedaan naar angst, depressie, autisme, ADHD en breinstructuur.

 

Het belang van zulk onderzoek is immens. Het helpt ons om de hersenen beter te begrijpen en kan experts belangrijke nieuwe kennis bieden bij de behandeling van verschillende aandoeningen.

Samenvatting

Een goede mentale gezondheid is van onmisbaar belang. Overmatige stress, angst en somberheid kunnen je dagelijkse ritme flink overhoop gooien.

 

Dat mentale en emotionele klachten een negatieve impact kunnen hebben op je fysieke gezondheid, wist je misschien al. Je zult immers vast eens piekerend wakker gelegen hebben.

 

Maar wist je ook dat die invloedsrelatie evengoed de andere kant op kan werken? Dit werd in 2015 onderzocht en uitgelegd door Prof. Lianne Schmaal.

 

Langdurige mentale klachten kunnen niet alleen de oorzaak maar ook het gevolg zijn van onder andere slaapproblemen en een verzwakking van je weerstand.