Amla, de Indiase superbes vol voedingsstoffen
Heb je al eens gehoord van amla, of Indiase kruisbes? Het is een klein geelgroen besje dat boordevol voedzame stoffen zit.
In dit artikel lees je meer over deze powerbes en ontdek je wat de voordelen ervan zijn voor je gezondheid.
Wat is er zo bijzonder aan amla?
Amla is een kleine bes die al duizenden jaren wordt gebruikt in de Ayurvedische traditie en die de laatste jaren ook steeds populairder wordt in West-Europa en de Verenigde Staten.
De bes komt oorspronkelijk uit India en wordt dan ook Indiase kruisbes genoemd, maar de naam amla betekent letterlijk “nectar van het leven”.
Amla is populair omdat de vrucht boordevol voedingsstoffen zit. Zo is de bes bijzonder rijk aan vitamine C. Wist je dat in 100 gram amla wel 8 keer meer vitamine C zit dan in een sinaasappel?
Verder bevat de bes de volgende voedingsstoffen:
- Vitamine A
- B-vitaminen
- Vitamine E
- IJzer
- Calcium
- Kalium
- Antioxidanten
De bes is dus echt een goede aanvulling op een gezond voedingspatroon.
De voordelen van amla op een rij
Hieronder vind je een handig overzicht van de verschillende voedingsstoffen die in amla voorkomen en wat ze doen voor je lichaam.
Vitamine A
Goed voor je ogen, huid en slijmvliezen
Vitamine C
Ondersteunt het immuunsysteem, helpt bij de celbescherming, bevordert de ijzeropname
B-vitaminen
Activeren je natuurlijke energie, ondersteunen je zenuwstelsel
Vitamine E
Helpen je lichaam te beschermen tegen oxidatieve schade
IJzer
Draagt bij aan de vorming van rode bloedcellen en het zuurstoftransport in je lichaam
Calcium
Goed voor sterke botten en tanden
Kalium
Goed voor je spieren en voor het behoud van een normale bloeddruk
Welke vorm van amla is goed voor je?
Amla is in verschillende vormen verkrijgbaar. De meest voorkomende vormen zijn
- Vers of ingevroren
- Gedroogd of in poedervorm
Het lastige is, dat de verse amla in Nederland niet goed verkrijgbaar zijn. Áls je ze al kunt krijgen, is het vaak in ingevroren vorm. Deze vorm is natuurlijk wel het meest voedzame, en ideaal om te gebruiken in smoothies of yoghurt.
Poeder of gedroogde amla-bessen zijn gemakkelijker verkrijgbaar. Deze vorm is goed te verwerken in gerechten, zoals curry’s, maar ook in smoothies.
Wist je dat de poedervorm soms ook wordt verwerkt tot verzorgingsproducten, zoals gezichtsmaskers of haarproducten?
Voor de voedingswaarde maakt het niet veel uit of je verse of gedroogde amla gebruikt.
Vers is natuurlijk het beste, maar ook ingevroren of gedroogd behouden de besjes veel van hun voedingswaarde.
Amla heeft een zure, beetje bittere smaak. Als je hier niet zo van houdt, kun je het bijvoorbeeld combineren met iets zoets, zoals:
- Banaan
- Honing
- Dadels
Hoe kun je amla veilig gebruiken?
Amla is over het algemeen veilig te gebruiken, maar gebruik het met mate.
Bij overmatig gebruik kunnen wel ongewenste effecten optreden namelijk.
Een veelgebruikte dosering is ongeveer 1 tot 2 theelepels amla poeder per dag. Je krijgt dan 5-10 gram binnen ongeveer. We adviseren om deze richtlijn aan te houden.
Voor sommige mensen kan het gebruik van amla wel risico’s met zich meebrengen. Raadpleeg daarom altijd je arts als je amla wil gebruiken en:
- Zwanger bent
- Borstvoeding geeft
- Medicatie hebt
- Een chronische aandoening hebt
Tot slot
Amla is een Indiase kruisbes die rijk is aan voedingsstoffen, zoals vitamine C.
De vitaminen en mineralen in amla, waaronder vitamine A, C, E, ijzer en calcium, ondersteunen je energie, spieren en weerstand.
Voor de meeste mensen is het gebruik van 5-10 gram amla per dag veilig.
Samenvatting
Amla is een Indiase bes die boordevol voedingsstoffen zit en die al duizenden jaren in de Ayurvedische traditie wordt gebruikt.
De bes is onder andere rijk aan:
- Vitamine A
- B-vitaminen
- Vitamine C
- Vitamine E
- IJzer
- Calcium
- Kalium
- Antioxidanten
Deze voedingsstoffen ondersteunen onder andere je:
- Weerstand
- Energie
- Botten
- Spieren
- Zenuwstelsel
Amla is over het algemeen veilig te gebruiken, mits je je aan de richtlijn houdt van 1 tot 2 theelepels, of te wel 5 tot 10 gram per dag.
Let echter op als je zwanger bent, borstvoeding geeft, chronisch ziek bent of medicatie gebruikt. Raadpleeg in die gevallen altijd je arts, als je amla wil gaan gebruiken.
Bronnen:
[1] Akhtar, M. S., Ramzan, A., & Ali, A. (2011). Effect of amla fruit (Emblica officinalis Gaertn.) on blood glucose and lipid profile of normal subjects and type 2 diabetic patients. International Journal of Food Sciences and Nutrition, 62(6), 609–616, doi: 10.3109/09637486.2011.560565.
[2] Usharani, P., et al. (2013). Effects of Phyllanthus emblica extract on endothelial dysfunction and biomarkers of oxidative stress in patients with type 2 diabetes: A randomized, double-blind, controlled study. Diabetes, Metabolic Syndrome and Obesity: Targets and Therapy, 6, 275–284, doi: 10.2147/DMSO.S46329.
[3] Kapoor, R., et al. (2020). Standardized amla (Phyllanthus emblica) extract improves endothelial function and lipid profile in healthy adults: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Contemporary Clinical Trials Communications, 19, 100638, doi: 10.1016/j.conctc.2020.100638[4] Upadya, V., et al. (2019). Efficacy and safety of amla (Emblica officinalis) extract in dyslipidemia: Randomized, double-blind, placebo-controlled, multicenter study. Indian Heart Journal, 71(3), 267–273, doi:10.1186/s12906-019-2430-y.
[5] Brown, M. S., et al. (2023). Phyllanthus emblica (amla) and cardiovascular risk factors: Systematic review and meta-analysis of clinical trials. BMC Complementary Medicine and Therapies, 23, 180, PMID: 37296402.
[6] Saini, R., et al. (2022). Traditional uses, bioactive composition, pharmacology, and toxicology of Phyllanthus emblica fruits: A comprehensive review. Journal of Ethnopharmacology, 282, 114570, doi: 10.1016/j.jep.2021.114570.
[7] Poltanov, E. A., et al. (2009). Chemical and antioxidant evaluation of Indian gooseberry (Emblica officinalis Gaertn., syn. Phyllanthus emblica L.) supplements. Phytotherapy Research, 23(9), 1309–1315, doi: 10.1002/ptr.2775.
[8] Variya, B. C., Bakrania, A. K., & Patel, S. S. (2016). Emblica officinalis (Amla): A review for its phytochemistry, ethnomedicinal uses and medicinal potentials with emphasis on mechanisms of action. Pharmacological Research, 111, 180–200, doi: 10.1016/j.phrs.2016.06.013.
[9] Ou, B., et al. (2012). Effects of a high-polyphenols extract from Emblica officinalis on oxidative stress in uremic patients: A randomized, double-blind, placebo-controlled clinical pilot trial. American Journal of Chinese Medicine, 40(5), 895–903, doi: 10.1142/S0192415X12500648
[10] Kim, H. J., et al. (2016). Toxicological evaluation of Emblica officinalis fruit extract and its antioxidant activity in rodents. BMC Complementary and Alternative Medicine, 16, 508, PMID: 26929577.
Bronnen:
[1] Akhtar, M. S., Ramzan, A., & Ali, A. (2011). Effect of amla fruit (Emblica officinalis Gaertn.) on blood glucose and lipid profile of normal subjects and type 2 diabetic patients. International Journal of Food Sciences and Nutrition, 62(6), 609–616, doi: 10.3109/09637486.2011.560565.
[2] Usharani, P., et al. (2013). Effects of Phyllanthus emblica extract on endothelial dysfunction and biomarkers of oxidative stress in patients with type 2 diabetes: A randomized, double-blind, controlled study. Diabetes, Metabolic Syndrome and Obesity: Targets and Therapy, 6, 275–284, doi: 10.2147/DMSO.S46329.
[3] Kapoor, R., et al. (2020). Standardized amla (Phyllanthus emblica) extract improves endothelial function and lipid profile in healthy adults: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Contemporary Clinical Trials Communications, 19, 100638, doi: 10.1016/j.conctc.2020.100638[4] Upadya, V., et al. (2019). Efficacy and safety of amla (Emblica officinalis) extract in dyslipidemia: Randomized, double-blind, placebo-controlled, multicenter study. Indian Heart Journal, 71(3), 267–273, doi:10.1186/s12906-019-2430-y.
[5] Brown, M. S., et al. (2023). Phyllanthus emblica (amla) and cardiovascular risk factors: Systematic review and meta-analysis of clinical trials. BMC Complementary Medicine and Therapies, 23, 180, PMID: 37296402.
[6] Saini, R., et al. (2022). Traditional uses, bioactive composition, pharmacology, and toxicology of Phyllanthus emblica fruits: A comprehensive review. Journal of Ethnopharmacology, 282, 114570, doi: 10.1016/j.jep.2021.114570.
[7] Poltanov, E. A., et al. (2009). Chemical and antioxidant evaluation of Indian gooseberry (Emblica officinalis Gaertn., syn. Phyllanthus emblica L.) supplements. Phytotherapy Research, 23(9), 1309–1315, doi: 10.1002/ptr.2775.
[8] Variya, B. C., Bakrania, A. K., & Patel, S. S. (2016). Emblica officinalis (Amla): A review for its phytochemistry, ethnomedicinal uses and medicinal potentials with emphasis on mechanisms of action. Pharmacological Research, 111, 180–200, doi: 10.1016/j.phrs.2016.06.013.
[9] Ou, B., et al. (2012). Effects of a high-polyphenols extract from Emblica officinalis on oxidative stress in uremic patients: A randomized, double-blind, placebo-controlled clinical pilot trial. American Journal of Chinese Medicine, 40(5), 895–903, doi: 10.1142/S0192415X12500648
[10] Kim, H. J., et al. (2016). Toxicological evaluation of Emblica officinalis fruit extract and its antioxidant activity in rodents. BMC Complementary and Alternative Medicine, 16, 508, PMID: 26929577.