Quercetine: Wat is het, voordelen en hoe gebruik je het?
De stof quercetine zit in veel verschillende voedingsmiddelen, waaronder fruit en groente.
Het beschermt planten onder andere tegen uv-straling en het omgaan met droogte en ziektes. Ook geeft het kleur aan groente en fruit.
Quercetine kent een lange geschiedenis van gebruik door de mens. Dit omdat de stof als antioxidant kan werken en het zou kunnen bijdragen aan je afweersysteem.
In dit artikel vertellen we wat quercetine precies is, welke voordelen het kan hebben en hoe je het als supplement gebruikt.

Wat is quercetine?
Quercetine valt onder de zogenaamde flavonoïden. Dit zijn actieve stoffen die ontzettend belangrijk zijn voor planten.
Zo reguleren ze de groei van planten en beschermen ze tegen uv-straling en ziekteverwekkers [1-3].
Het idee dat ook mensen baat kunnen hebben bij quercetine is niet nieuw. De stof werd bijvoorbeeld al in de traditionele Chinese geneeskunst gebruikt, vanwege de antioxiderende werking [4].
Tegenwoordig wordt quercetine nog steeds gebruikt, omdat het tal van voordelen voor je gezondheid kan hebben. Hieronder lees je meer over deze mogelijke voordelen.
Voordelen quercetine
Hoewel quercetine aan verschillende gezondheidsvoordelen wordt gelinkt, is meer onderzoek nodig om de effecten te bewijzen.
Quercetine is een antioxidant. Antioxidanten zijn stoffen die je cellen beschermen tegen invloeden van buitenaf.
Quercetine zou hierdoor op verschillende manieren kunnen bijdragen aan je gezondheid. Zo kan het [5-8]:
- een gunstige invloed hebben op de conditie van hart en bloedvaten
- een gunstige invloed hebben op je huid
- ondersteunend zijn aan je immuunsysteem
Ook kan het helpen bij hooikoorts en histamine-klachten, omdat het de afgifte van histamine door mestcellen kan afremmen [13,17,18].
Uit studies komen nog andere mogelijke voordelen naar voren. Zo zou het ook kunnen bijdragen aan de gezondheid van je hersenen en gewrichten [9-11].
Maar zoals we al eerder aangaven: meer onderzoek moet uitwijzen wat quercetine precies voor onze gezondheid kan betekenen.
Natuurlijke bronnen quercetine
Quercetine zit in veel verschillende voedingsmiddelen.
Zo vind je behoorlijke hoeveelheden van de stof in de volgende groente- en fruitsoorten [8,12-14]:
- Uien
- Kappertjes
- Appels
- Bessen
- Druiven
- Frambozen
- Knoflook
- Boerenkool
Het zit daarnaast ook in enkele andere voedingsmiddelen, waaronder:
- Zwarte en groene thee
- Kruiden, zoals Ginkgo biloba
- Wijn
- Sommige soorten honing
Omdat quercetine in allerlei voedingsmiddelen zit, krijgen de meeste mensen vanzelf al redelijk wat van de stof binnen.
Wel neemt je lichaam maar een deel op van de quercetine die het binnenkrijgt [15]. Om die reden gebruiken sommige mensen een quercetine supplement.
Quercetine supplement
Let bij het selecteren van een quercetine supplement op de volgende punten:
- Dosering
Er is geen veilige bovengrens vastgesteld voor quercetine, maar zorg er in ieder geval voor dat je per dag niet meer dan 1000 mg binnenkrijgt en houd je aan de aanbevelingen op het etiket.De meeste quercetine supplementen bevatten tussen de 250 en 1000 mg quercetine.
- Hulpstoffen
Omdat je lichaam quercetine niet zo goed opneemt, is het zinvol op zoek te gaan naar een supplement dat een of meerdere hulpstoffen bevat.
Een quercetine supplement kan bijvoorbeeld lecithine of bromelaïne (uit ananas) als hulpstof hebben.
Gebruik je een supplement dat alleen quercetine bevat, dan zou je de opneembaarheid kunnen vergroten door er iets vettigs bij te eten. - Zuiverheid
Check altijd of je supplement zuiver is. Dat wil zeggen: zonder allerlei kunstmatige geur-, kleur-, smaak- en vulstoffen. - Prijs per dag
Een laatste punt zijn de kosten. Kijk daarbij niet alleen naar de prijs per pot capsules, maar vooral naar de kosten per dag. Het scheelt nogal of je 1 of 2 capsules per dag moet innemen.
Veiligheid en bijwerkingen
Mensen ervaren in het algemeen weinig tot geen klachten bij het gebruik van een quercetine supplement [16].
Wel is het belangrijk je aan de aanbevolen dosering te houden. Een teveel aan antioxidanten is namelijk niet goed voor je lichaam.
Er is weinig bekend over quercetine bij zwangerschap en borstvoeding. Verstandig dus om het onder deze omstandigheden niet te gebruiken.
Stop hoe dan ook altijd met het gebruik van een supplement bij klachten en raadpleeg je (huis)arts.
Gebruik niet zomaar quercetine als je medicijnen inneemt (zoals digoxine, antibiotica of cyclosporine). Vraag eerst je behandelend arts om advies.
Tot slot
Quercetine is een stof die je met name in groente en fruit vindt. Het is ook als supplement te gebruiken.
Hoewel quercetine al lang door de mens wordt gebruikt, is meer onderzoek nodig om de gezondheidseffecten te bewijzen.
Of je een quercetine supplement wil gebruiken, is dus een persoonlijke afweging.
Samenvatting
Quercetine is een antioxidant, die verschillende voordelen voor je gezondheid zou kunnen hebben.
Zo kan het een gunstige invloed hebben op de conditie van je hart, bloedvaten en huid. Ook zou het ondersteunend kunnen zijn aan je afweersysteem.
Meer onderzoek is nodig om precies te weten wat quercetine voor je gezondheid kan betekenen.
Ga je op zoek naar een quercetine supplement, let dan op de volgende punten:
- Dosering (tot 1000 mg per dag)
- Aanwezigheid hulpstoffen (zoals lecithine of bromelaïne)
- Zuiverheid
- Prijs per dag
In principe is het gebruik van quercetine veilig. Houd je altijd aan de aanbevolen dosering, stop met het gebruik bij klachten en gebruik het niet zomaar als je medicijnen inneemt.
Bronnen:
[1] Treutter, D. (2006). Significance of flavonoids in plant resistance: a review. Environmental chemistry letters, 4(3), 147-157, doi: 10.1007/s10311-006-0068-8
[2] Koes, R. E. et al. (1994). The flavonoid biosynthetic pathway in plants: function and evolution. BioEssays, 16(2), 123-132, doi: 10.1002/bies.950160209[3] Mathesius, U. (2018). Flavonoid functions in plants and their interactions with other organisms. Plants, 7(2), 30, doi: 10.3390/plants7020030
[4] Xu, D. et al. (2019). Antioxidant activities of quercetin and its complexes for medicinal application. Molecules, 24(6), 1123, doi: 10.3390/molecules24061123
[5] Kozłowska, A., & Szostak-Węgierek, D. (2018). Flavonoids–food sources, health benefits, and mechanisms involved. Bioactive molecules in food, 1-27, doi: 10.1007/978-3-319-54528-8_54-1
[6] Serban, M. C. et al. (2016). Effects of quercetin on blood pressure: a systematic review and meta‐analysis of randomized controlled trials. Journal of the American Heart Association, 5(7), e002713, doi: 10.1161/JAHA.115.002713
[7] Hatahet, T. et al. (2016). Quercetin topical application, from conventional dosage forms to nanodosage forms. European Journal of Pharmaceutics and Biopharmaceutics, 108, 41-53, doi: 10.1016/j.ejpb.2016.08.011
[8] Li, Y. et al. (2016). Quercetin, inflammation and immunity. Nutrients, 8(3), 167, doi: 10.3390/nu8030167
[9] Javadi, F. et al. (2017). The effect of quercetin on inflammatory factors and clinical symptoms in women with rheumatoid arthritis: a double-blind, randomized controlled trial. Journal of the American college of nutrition, 36(1), 9-15, doi: 10.1080/07315724.2016.1140093
[10] Costa, L. G. et al. (2016). Mechanisms of neuroprotection by quercetin: counteracting oxidative stress and more. Oxidative medicine and cellular longevity, 2016(1), 2986796, doi: 10.1155/2016/2986796
[11] Sabogal-Guáqueta, A. M. et al. (2015). The flavonoid quercetin ameliorates Alzheimer's disease pathology and protects cognitive and emotional function in aged triple transgenic Alzheimer's disease model mice. Neuropharmacology, 93, 134-145, doi: 10.1016/j.neuropharm.2015.01.027
[12] Kandemir, K. et al. (2022). Recent advances on the improvement of quercetin bioavailability. Trends in Food Science & Technology, 119, 192-200, doi: 10.1016/j.tifs.2021.11.032
[13] Mlcek, J. et al. (2016). Quercetin and its anti-allergic immune response. Molecules, 21(5), 623, doi: 10.3390/molecules21050623
[14] Ferreres, F. et al. (1991). An HPLC technique for flavonoid analysis in honey. Journal of the Science of Food and Agriculture, 56(1), 49-56, doi: 10.1002/jsfa.2740560106
[15] Kaşıkcı, M. B., & Bağdatlıoğlu, N. (2016). Bioavailability of quercetin. Current research in nutrition and food science journal, 4(Special Issue Nutrition in Conference October 2016), 146-151, doi: 10.12944/CRNFSJ.4.Special-Issue-October.20
[16] Andres, S. et al. (2018). Safety aspects of the use of quercetin as a dietary supplement. Molecular nutrition & food research, 62(1), 1700447, doi: 10.1002/mnfr.201700447
[17] Park, H. H. et al. (2008). Flavonoids inhibit histamine release and expression of proinflammatory cytokines in mast cells. Archives of pharmacal research, 31(10), 1303-1311, doi: 10.1007/s12272-001-2110-5
[18] Middleton Jr, E. et al. (1981). Quercetin: an inhibitor of antigen-induced human basophil histamine release. The Journal of Immunology, 127(2), 546-550, doi: 10.4049/jimmunol.127.2.546
Bronnen:
[1] Treutter, D. (2006). Significance of flavonoids in plant resistance: a review. Environmental chemistry letters, 4(3), 147-157, doi: 10.1007/s10311-006-0068-8
[2] Koes, R. E. et al. (1994). The flavonoid biosynthetic pathway in plants: function and evolution. BioEssays, 16(2), 123-132, doi: 10.1002/bies.950160209[3] Mathesius, U. (2018). Flavonoid functions in plants and their interactions with other organisms. Plants, 7(2), 30, doi: 10.3390/plants7020030
[4] Xu, D. et al. (2019). Antioxidant activities of quercetin and its complexes for medicinal application. Molecules, 24(6), 1123, doi: 10.3390/molecules24061123
[5] Kozłowska, A., & Szostak-Węgierek, D. (2018). Flavonoids–food sources, health benefits, and mechanisms involved. Bioactive molecules in food, 1-27, doi: 10.1007/978-3-319-54528-8_54-1
[6] Serban, M. C. et al. (2016). Effects of quercetin on blood pressure: a systematic review and meta‐analysis of randomized controlled trials. Journal of the American Heart Association, 5(7), e002713, doi: 10.1161/JAHA.115.002713
[7] Hatahet, T. et al. (2016). Quercetin topical application, from conventional dosage forms to nanodosage forms. European Journal of Pharmaceutics and Biopharmaceutics, 108, 41-53, doi: 10.1016/j.ejpb.2016.08.011
[8] Li, Y. et al. (2016). Quercetin, inflammation and immunity. Nutrients, 8(3), 167, doi: 10.3390/nu8030167
[9] Javadi, F. et al. (2017). The effect of quercetin on inflammatory factors and clinical symptoms in women with rheumatoid arthritis: a double-blind, randomized controlled trial. Journal of the American college of nutrition, 36(1), 9-15, doi: 10.1080/07315724.2016.1140093
[10] Costa, L. G. et al. (2016). Mechanisms of neuroprotection by quercetin: counteracting oxidative stress and more. Oxidative medicine and cellular longevity, 2016(1), 2986796, doi: 10.1155/2016/2986796
[11] Sabogal-Guáqueta, A. M. et al. (2015). The flavonoid quercetin ameliorates Alzheimer's disease pathology and protects cognitive and emotional function in aged triple transgenic Alzheimer's disease model mice. Neuropharmacology, 93, 134-145, doi: 10.1016/j.neuropharm.2015.01.027
[12] Kandemir, K. et al. (2022). Recent advances on the improvement of quercetin bioavailability. Trends in Food Science & Technology, 119, 192-200, doi: 10.1016/j.tifs.2021.11.032
[13] Mlcek, J. et al. (2016). Quercetin and its anti-allergic immune response. Molecules, 21(5), 623, doi: 10.3390/molecules21050623
[14] Ferreres, F. et al. (1991). An HPLC technique for flavonoid analysis in honey. Journal of the Science of Food and Agriculture, 56(1), 49-56, doi: 10.1002/jsfa.2740560106
[15] Kaşıkcı, M. B., & Bağdatlıoğlu, N. (2016). Bioavailability of quercetin. Current research in nutrition and food science journal, 4(Special Issue Nutrition in Conference October 2016), 146-151, doi: 10.12944/CRNFSJ.4.Special-Issue-October.20
[16] Andres, S. et al. (2018). Safety aspects of the use of quercetin as a dietary supplement. Molecular nutrition & food research, 62(1), 1700447, doi: 10.1002/mnfr.201700447
[17] Park, H. H. et al. (2008). Flavonoids inhibit histamine release and expression of proinflammatory cytokines in mast cells. Archives of pharmacal research, 31(10), 1303-1311, doi: 10.1007/s12272-001-2110-5
[18] Middleton Jr, E. et al. (1981). Quercetin: an inhibitor of antigen-induced human basophil histamine release. The Journal of Immunology, 127(2), 546-550, doi: 10.4049/jimmunol.127.2.546