Dagelijks voor de maaltijd een voedingssupplement slikken dat gebaseerd is op algen helpt bij het afvallen. Uit onderzoek van de Universiteit van Kopenhagen blijkt dat algen zorgen voor een vol gevoel, waardoor je minder eet en minder last hebt van eetbuien. Maar de algensupplementen hebben één groot nadeel: ze zijn zo vies, dat meer dan twintig procent van de proefpersonen halverwege het onderzoek afhaakten. Volgens Dr. Arne Astrup, een van de onderzoekers, is het nog een grote uitdaging om een product te ontwikkelen dat gebaseerd is op algen én lekker smaakt.

Dikke gel in de maag
Voor het onderzoek was gebruik gemaakt van een algenextract, een verdikkingsmiddel en een ingrediënt dat ook gebruikt wordt in soep en pudding. Het mengsel moest aangemaakt worden met water, waarna het in de maag een soort dikke gel werd. Hierdoor leek het net of je een maaltijd gegeten had. Het supplement moest een half uur voor het eten worden ingenomen. De helft van de groep kreeg het supplement, de andere helft een placebo.

7,5 kilo gewichtsverlies
De mensen die het onderzoek wel volhielden, raakten binnen drie maanden gemiddeld 7,5 kilo kwijt. Voor de groep die het placebo toegediend kreeg, lag dit op gemiddeld 5,5 kilo. Volgens de onderzoekers kunnen deze resultaten echter alleen behaald worden als er ook minder gegeten wordt. Alleen het supplement gebruiken is dus niet voldoende.   

Bron:American Journal of Clinical Nutrition

Lees ook:

Pittig eten houdt je gezond
Zo kies je gemakkelijk gezond in de supermarkt


Afbeelding: santian, Flickr.com