Uit een onderzoek dat onlangs gepubliceerd werd in het vakblad Pediatrics blijkt dat kinderen die regelmatig ‘snelle cartoons’ kijken – in het onderzoek wordt verwezen naar ‘een populaire fantasiecartoon over een levende spons die op de zeebodem leeft’, oftewel: SpongeBob Squarepants – meer moeite hebben concentratie. Al na negen minuten kijken bleken de kinderen zich minder goed te kunnen concentreren, terwijl kinderen die mochten tekenen of een educatief programma keken hier geen last van hadden.

Direct na het kijken van het programma of het tekenen, kregen de kinderen een probleem voorgelegd, dat ze op moesten lossen. Van de kinderen die SpongeBob gekeken hadden, lukte het slechts 15% om het probleem op te lossen. Van de kinderen die een educatief programma keken, slaagde 35% in het oplossen van de taak. De kinderen die getekend hadden, deden het het best: van hen wist 70% de taak op te lossen.

Klein onderzoek
Het onderzoek was relatief kleinschalig: slechts 60 4-jarigen werden gevolgd. Wel is de conclusie veelzeggend, omdat de vermindering van focus direct zichtbaar was. Dit doet vermoeden dat de inhoud van tv programma’s dus minstens zo belangrijk is als hoe lang kinderen kijken, zo menen de onderzoekers. 

Lees verder »