Botox is zeer populaire anti-rimpel behandeling binnen de cosmetische sector. Binnen no time een paar prikjes en je bent van je rimpels af én het werkt ook nog eens preventief. Klinkt als muziek in de oren toch? Maar heeft Botox eigenlijk ook nadelen? Helaas wel, ze zijn niet blijvend maar wel vervelend. Wanneer je een Botox behandeling overweegt is het goed om op de hoogte te zijn van de keerzijde, lees je daarom vooraf goed in!

1. Bekende bijwerkingen

Een bekend probleem dat kan optreden na een Botox behandeling is een hangend ooglid. Dit is een erg vervelende bijwerking en komt door een slecht geplaatste Botox injectie bij het behandelen van de fronsrimpel. Ook kan een hangend ooglid ontstaan door het gebruik van te veel eenheden Botox. Een hangend ooglid moet echter niet worden verward met zakkende wenkbrauwen. Dit is namelijk een eventuele bijwerking van Botox injecties in het voorhoofd. In plaats van zakkende wenkbrauwen kan je door Botox juist ook te hoge wenkbrauwen krijgen, dit heet ook wel het ‘Spock’ effect. Ook dit komt door verkeerd geplaatste Botox. Een ervaren arts die de juiste behandelmethode en hoeveelheid toepast zorgt ervoor dat de je minder kans hebt op deze vervelende bijwerkingen. Overige veel voorkomende bijwerkingen zijn blauwe plekjes of zwelling na een Botox behandeling. Om de kans op blauwe plekjes te verkleinen kan je 5 dagen voor de behandeling beginnen met Arnica tabletten.            

2. Botox moet uitwerken

Een grote keerzijde van Botox is dat als het er eenmaal in zit, je het er niet meer uit kan halen. Bovengenoemde missers zijn gelukkig niet blijvend, maar je zit er wel minimaal 3 maanden mee opgescheept. In sommige gevallen kan een goede cosmetisch arts de schade wat verminderen door te corrigeren, maar dit werkt zeker niet in alle gevallen.
Een hyaluronzuur filler wordt ook vaak ingezet tegen rimpels. Een groot voordeel van deze behandeling is dat de filler kan worden opgelost met hyaluronidase. Fillers zijn, in tegenstelling tot Botox, om rimpels op te vullen of om volume te creëren. Met Botox schakel je het aanspansignaal tussen de zenuw en de spier uit waardoor er geen aanspansignaal meer mogelijk is en je dus geen mimiekrimpel kan krijgen. Wanneer je geen vervelende bijwerking hebt, maar je simpelweg de Botox behandeling niet mooi vindt staan dan is het ook een kwestie van wachten tot de Botox is uitgewerkt.

3. Emotieloos gezicht

Het is de angst van velen een ‘frozen face’ door een Botox behandeling. Je ziet het in Amerika veel voor komen, celebrities die niet meer kunnen lachen of boos kunnen kijken. Dit komt door op meerdere plekken in het gezicht teveel Botox te laten injecteren. Hierdoor krijg je een onnatuurlijke uitstraling. Spieren in een bepaalde zone uitschakelen moet geen probleem zijn, maar om het natuurlijk te houden moet er rekening worden gehouden met een specifieke behandelmethode en de juiste dosering. Alleen cosmetisch artsen met jarenlange ervaring weten hoeveel precisie dit vergt.

4. Rimpel weg, rimpel komt

Als je rimpels op een bepaalde plek in het gezicht wegneemt kan het zijn dat er op een andere plek in het gezicht juist rimpels ontstaan. Door compensatie kan het zijn dat er bijvoorbeeld boven je wenkbrauw een rimpel ontstaat. Of door het behandelen van de kraaienpootjes met Botox kunnen er zogeheten ‘bunny lines’ op de neus ontstaan. Deze rimpeltjes zijn alleen te zien bij beweging en worden vaak als niet zo erg ervaren.

5. Botox kan verslavend werken

Ben je tevreden na een Botox behandeling dan kan het goed zijn dat je niet meer zonder kunt. Het strakke effect is moeilijk te evenaren met crèmes of schoonheidsbehandelingen, dus kies je ervoor om de Botox behandeling te blijven herhalen. De meeste mensen beginnen meestal met 1 zone, maar bereiden dit vaak uit. Een goede cosmetisch arts behoed je van een emotieloos gezicht en geeft eerlijk advies zodat je achteraf geen spijt krijgt.

6. Een goede arts zorgt voor kleinere kans op nadelen

Botox is over het algemeen een veilig middel tegen rimpels en in de meeste gevallen treden er geen bijwerkingen of complicaties op. Mocht dit wel gebeuren dan zit je minimaal 3 maanden met de gebakken peren. Door te kiezen voor ervaren deskundige arts die weet hoe precies je Botox moet injecteren heb je een kleinere kans op bijwerkingen. Mocht je toch last hebben van een bijwerking dan raden wij je aan contact op te nemen met de cosmetisch arts. Bij een goede kliniek kan je kosteloos op controle langskomen om de bijwerking proberen te laten corrigeren.