Vandaag is het de eerste echte zonnige dag. Het is daarom verstandig je goed tegen zonnebrand te beschermen. De zonkracht is vandaag en morgen sterk genoeg om al binnen 20 minuten te kunnen verbranden verbranden. Smeer je zeker tussen 12:00 - 15:00 uur in met een creme met een . Ongeacht het zonnig of bewolkt is. Kies voor een product met tenminste 15 om de UVB en UVA stralen te blokken.

Zonnefactor

Start nu met een hoge SPF en in de verloop van het seizoen ga je langzaam minderen met de SPF's tot bijvoorbeeld een factor 15 en voorzichtig meerderen met de zon tot je aan een redelijke blootstelling gekomen bent, en de sunblocks bewaren voor de momenten dat je huid je vertelt dat het wel even genoeg is, of je extreem aan zon blootgesteld wordt door een dag lang zeilen in je bikini, en dergelijke. Je huid is de barometer waaraan je het te volgen 'huidbeleid' kunt afmeten: een lichtbruin tintje is prima, rood worden of diepbruin daarentegen is schadelijk.

Hoe werkt SPF
Stel, je kiest een zonnebrandcrème factor 15. Een uurtje later smeer je er factor 10 overheen ->factor 25! Helaas. Zonnebrandkennis is geen hogere wiskunde. De bescherming van je huid staat gelijk aan de hoogste factor die je erop smeert. 15 dus in dit geval.

Een zonnecrème moet inwerken voor je de zon ingaat. Smeer zekerheidshalve het eerste laagje op je huid een halfuurtje voor je de zon in wilt. En blijf lekker 'stapelen,' lang voor je huid tekenen van overmatige blootstelling geeft.