Regelmatig sporten is gezond. Maar je hebt niet altijd zin of tijd om naar de sportschool te gaan. En hardlopen door weer en wind is ook niet bepaald aantrekkelijk. Dan is een fitnessruimte in huis een uitkomst. Hieronder lees je meer over de voordelen van zo'n thuisgym en hoe je deze inricht.

De voordelen van een thuisgym

Een thuisgym is ideaal wanneer je weinig tijd of puf hebt om regelmatig te sporten. Mogelijk heb je een drukbezette baan en plof je 's avonds het liefst op de bank. Toch is een uurtje stoom afblazen met een stevige workout heel gezond, want zo verwerk je de stress van de dag. En met een thuisgym hoef je daarvoor de deur niet uit. Je bent zo ook niet gebonden aan de openingstijden en de reistijd van en naar de sportschool. Bovendien levert het financieel voordeel op want je bespaart geld dat je anders kwijt bent aan een sportschoolabonnement.

Zo creëer je een thuisgym

Je volgt een aantal stappen bij het creëren van een thuisgym. Allereerst de ruimte. Tover je de logeerkamer om tot fitnessruimte of heb je een garage of tuinhuis waar dit kan? Een trainingsruimte hoeft in principe niet zoveel ruimte in beslag te nemen. Wel is het goed dat er een stevige vloer ligt vanwege het gewicht van de fitnessapparatuur. Je kunt de vloer extra beschermen en tegelijkertijd isoleren door rubberen matten neer te leggen.

De inrichting

De inrichting van een fitnessruimte is belangrijk. Hoe lichter en warmer, hoe beter gemotiveerd je raakt en blijft. Kies daarom voor warme kleuren op de muur zoals rood, oranje of geel. Monteer ook een paar goede spiegels, zodat je jezelf kunt zien bewegen. Een fijne muziekinstallatie geeft een extra boost bij het sporten, net als sportieve posters aan de muur. Zorg verder ook voor een goede ventilatie en verlichting.

Welke apparaten

Voordat je in het wilde weg fitnessapparaten gaat aanschaffen; bedenk je welke delen van het lichaam je graag wil trainen. Veel oefeningen doe je met kleine attributen zoals push-up bars, kettle- en dumbbells, suspension trainers of fitnesselastieken. Wil je aan krachttraining doen? Kies dan voor een homegym. Heb je meer aan cardiotraining, dan kies je voor een crosstrainer, loopband en/of spinningfiets.

Hoe financier je een thuisgym?

Je kunt een fitnessruimte in huis op verschillende manieren financieren. Bijvoorbeeld met spaargeld. Dit is een optie wanneer je een ruimere financiële buffer hebt. Het deel dat je gebruikt, vul je vervolgens weer aan met het geld dat je uitspaart, omdat je geen duur sportschool abonnement hebt. Een alternatief is geld lenen. Op zo'n manier kun je ook een fitnessruimte in huis bouwen wanneer je beperkte financiële ruimte hebt. Bij geld lenen heb je de keus uit een persoonlijke lening en een doorlopend krediet. Maak online een berekening van hoeveel je maximaal kunt lenen en vergelijk je de leningen waarvoor je eventueel in aanmerking komt. Leen verstandig.  

Meer over gezondheid en bewegen

Gezondheid is meer dan alleen sporten. Daarom lees je hier ook alles over goede voeding en een algemene gezonde levensstijl in de vorm van interessante achtergrondverhalen en handige tips.