Of je nu op een ontspannen of een actieve vakantie gaat; een blessure is nooit fijn. Toch zit een ongeluk in een klein hoekje, en kan een verkeerde draaibeweging al voor een lichte blessure zorgen. Probeer de vakantiepret zo min mogelijk te laten drukken, en houdt deze tips in het achterhoofd!

1. Hoe zit het met je zorgverzekeraar?

Een blessure oplopen tijdens je vakantie is al vervelend genoeg, maar als vervolgens blijkt dat je zorgverzekering geen vergoeding biedt in het buitenland, wordt het nog vervelender. Neem voor (of tijdens) je vakantie even contact op met je zorgverzekeraar zodat je direct weet waar je aan toe bent. Je kan dit ook direct even online bekijken op bijvoorbeeld Zorgverzekeringbijhema.nl; hier staan alle mogelijkheden in het pakket direct aangegeven. Heb je een reisverzekering afgesloten? Kijk dan ook even welke mogelijkheden er zijn binnen je reisverzekering pakket. Het kan zomaar zijn dat hulp bij blessure in het buitenland hier onderdeel van is.

2. Ga op zoek naar de juiste contacten

Wanneer je in een (enigszins luxe) hotel verblijft is er in veel gevallen massage en therapie aanwezig. Mocht een bezoek aan de dokter of het ziekenhuis nodig zijn, dan kan de receptie je hier vaak mee verder helpen. Verblijf je op een camping of in een hostel? Ga dan even langs de toeristeninformatie, of neem contact op met je reisorganisatie. Probeer in ieder geval altijd op zoek te gaan naar een professionele partij voor ondersteuning, en ga niet zelf op zoek.

3. Plan voldoende rust in

Het is natuurlijk erg moeilijk om het op vakantie rustig aan te doen: net nu wil je al die positieve energie ten goede gebruiken. Maar hoe graag je ook lekker de zee in wilt duiken, of die ene wandeling wilt maken; doe het even niet. Een blessure heeft tijd nodig om te helen, en ook wanneer de pijn verminderd is, is de blessure nog aanwezig. Door je activiteiten te snel voort te zetten, loop je kans op verergering van de blessure.

4. Is er therapie nodig?

Een blessure kan vaak ook na genezen nog therapie nodig hebben. Neem ook in dit geval direct even contact op met je zorgverzekeraar. De vergoeding van manuele therapie zit namelijk niet in alle gevallen standaard in het pakket van je zorgverzekering. Kijk ook even eerlijk naar de behoefte aan therapie: moet de therapie direct op vakantie gestart worden, of kun je ook even wachten totdat je weer thuis bent? De kans op vergoeding binnen Nederland is namelijk groter. Het vergoeden van fysiotherapie in eigen land is bijvoorbeeld vaak wel standaard onderdeel van het pakket van een zorgverzekeraar. Wel wordt er vaak een limiet verbonden aan het aantal behandelingen door een fysiotherapeut.