Dit jaar ervaren we een zomer die wordt gekenmerkt door warme temperaturen. Iets wat niet ideaal is voor buitensporten. Zelfs ervaren atleten zuchten en steunen onder de fysieke stress die de hitte kan veroorzaken. Maar kan je toch genieten van het mooie weer en toch goed te bewegen, zelfs in hitte?

Genoeg drinken is zeer belangrijk voor het sporten in de zomerdagen

Eerst en vooral is een gezonde waterbalans belangrijk, zonder genoeg water drinken is het volstrekt niet mogelijk om een goede training te houden in de zomer. Als je een gevoel van dorst bedruipt, moet dit niet worden opgevat als een herinnering, maar als een waarschuwingssignaal voor uitdroging. Het lichaam is afhankelijk van zijn natuurlijke systeem voor de regulatie van zijn waterbalans, vooral bij hoge temperaturen. De poriën in de huid produceren bijzonder grote hoeveelheden zweet als de temperatuur van het lichamelijk namelijk oploopt, wat weer leidt tot watertekort voor het lichaam. Om deze reden is genoeg drinken heel belangrijk.

Afhankelijk van het lichaamsgewicht is het zinvol om op warme dagen 2,5 tot 3 liter vocht te drinken. Voor elk uur sport bevelen experts een extra liter drinken aan, die idealiter zo gelijkmatig mogelijk wordt geconsumeerd tijdens het sporten ( dus niet in een keer na het sporten). In dit geval beschermt de extra vloeistof niet alleen tegen de dreiging van uitdroging, maar helpt het ook bij het verhogen van de sportprestaties.

Verlichting door passende uitrusting

De juiste kleding en uitrusting is van groot belang om in de zomer goed te sporten. Sportkleding gemaakt van speciale ademende stoffen, die worden aangeboden tegen lage prijzen, zowel in lokale winkels als in veel online winkels zoals shopalike, dit helpt namelijk het lichaam om de lichaamstemperatuur te reguleren. Dit komt door de extra verdamping die mogelijk is, zelfs onder kleding.

Hoewel klassieke katoenen kleding ook comfortabel is, absorbeert het zweet en wordt het snel nat en zwaar, wat vaak oncomfortabeler is voor de drager. Bij veel zon is hoofdbescherming ook een voordeel, dit omdat het helpt te beschermen tegen een zonnesteek, wat vooral bedreigend is tijdens een fysiek veeleisende activiteit zoals hardlopen of marathons. Dunne kleding in combinatie met lichte schoenen helpen om vooral het warmste weer goed door te komen en zelfs om te accelereren in warme omstandigheden.

Kies het juiste moment van de dag

Iedereen die de mogelijkheid heeft vrij het tijdstip van de dag te kiezen voor training, moet in elk geval van deze vrijheid gebruik maken. Tijdens de warme weken van het jaar, zijn de vroege ochtenduren het best geschikt om te sporten. Terwijl als de zon eenmaal op zijn hoogste punt staat (tussen 12 en 3 uur), is het sporten vaak niet meer vol te houden. De late avonduren in de zomer zijn bij uitstek ook geschikt om een trainingsronde te houden. Vaak daalt de temperatuur tot een meer comfortabel niveau rond 21.00 en 22.00 uur, waardoor sporten weer mogelijk wordt.  Als s’ochtends vroeg of s avonds laat afwijkt van je normale routine moet toch overwogen worden om de routine aan te passen. Het wordt namelijk afgeraden om intensief te sporten in temperaturen die boven de 25 graden uitkomen.

Opwarmen en afkoelen

Het juiste warming-up-programma is belangrijk bij het sporten in de zomer. Veel sporters onderschatten dit echter en geloven in plaats daarvan dat de toch al hoge temperaturen het lichaam al genoeg voorbereid op het sporten. Het is belangrijk om een aantal inleidende losse oefeningen te doen om de bloedsomloop op gang te brengen en de spieren beter te laten doorbloeden. Hierdoor is het lichaam beter in staat om zich aan te passen aan de niet-ideale omstandigheden terwijl het toch nog de gewenste prestatie bereikt. Na de training, vooral in de zomer, is nog een routine nodig om de training goed af te maken, ook wel de cooling-down genoemd. Sommigen sporters denken dat een koude douche voldoende is, maar dat is niet de beste oplossing.

Door de eerdere hoge temperaturen tijdens het trainen, kan deze ‘koude douche’ leiden tot duizeligheid en zelfs hartritmestoornissen. In plaats hiervan is het beter om een ​​ontspanningsfase van ongeveer 20 minuten in te lassen tussen het einde van de training en een douche, die het best ingevuld kan worden met voor losse rekoefeningen.

Luister naar je lichaam!

Vooral in de zomer is het van groot belang om naar de signalen van je eigen lichaam te luisteren. Mensen die geen professionele atleten zijn ondervinden niet echt nadelen als in plaats van een intensieve training, een kleine wandeling wordt gemaakt. In geen geval is het de moeite waard om toe te geven aan de wil om te trainen als je daarbij het risico loopt nadelige gezondheidseffecten te riskeren.

Wie zich al de hele dag moe en versleten voelt als gevolg van de hitte, zou ook bij het sporten geen al te hoge lichamelijke inspanning moeten doen, aangezien het je eigen evenwicht kan verstoren. Een beter en gezonder alternatief voor het joggen in de brandende zon, is er ook nog de mogelijkheid om te trainen in een fitnesscentrum met airconditioning. Wat ook een stuk comfortabeler is.