Een type smartwatch wat steeds populairder wordt is een sporthorloge. Interval trainingen, vetverbranding en rennen op snelheid; het is tegenwoordig allemaal mogelijk met behulp van een horloge. Is het hebben van een sporthorloge echt nodig? Wij hebben een aantal voordelen op een rijtje gezet.

Een horloge met een ingebouwde hartslagmeter, tegenwoordig lijkt bijna alles wel mogelijk. Waar we vroeger gewoon een rondje gingen hardlopen, kan je nu tot in de details weten hoe snel je je vaste rondje hebt gelopen en kun je op je hartslag gaan trainen.

Het kopen van een sporthorloge is heel persoonlijk. Het hangt ervan af wat je ermee wilt en waarvoor je het wilt gebruiken. Maar ook of je een duursporter bent of niet. Zo kan het zijn dat je voornamelijk een horloge wilt met technische snufjes en zoveel mogelijk functies. Dan is een multisport horloge een optie met ingebouwde hartslagmeter en een GPS functie. Stel jezelf dus de vraag of je een horlogewilt dragen tijdens het sporten en zo ja, wat voor soort horloge voldoet aan wat jij belangrijk vindt.

Tijd om te sporten

Een van de voordelen van het gebruik van een sporthorloge, met of zonder verbinding met je telefoon, is dat je er herinneringen in kunt zetten voor het sporten. Als je een sporthorloge om je pols hebt dat jou vertelt: het is tijd om te sporten, kom je wellicht sneller van de bank af. Je kunt zelf instellen hoeveel meldingen je wilt krijgen.

Een ander voordeel is dat je aan persoonlijke doelen kunt werken. Dit kan voor zwemmen, hardlopen, fitness of wielrennen zijn. Door je sporthorloge aan je computer aan te sluiten, kan je gegevens bekijken en bijhouden of je je doelen behaald hebt. Een pluspunt hiervan is dat je gaat nadenken of je iets wilt bereiken met de sport die je beoefent. Dit kan bijvoorbeeld het lopen van een marathon zijn.

Meten

Met een sporthorloge is het mogelijk om elke variabele die je kunt meten te bekijken. Dit geeft je inzicht in je vooruitgang en waar je nog kunt verbeteren. Wat kun je allemaal meten met een sporthorloge? Hartslagfrequentie, hoeveel minuten/uren gerend, interval tijden, calorieverbranding en het aantal kilometers gerend (met GPS functie).

Een ander praktisch voordeel van een sporthorloge is dat je je telefoon niet meer hoeft mee te nemen als je gaat sporten. Sommige sporthorloges nemen de GPS functie en het luisteren naar muziek over, waardoor je niet ook nog je telefoon bij je hoeft te dragen. Combineer dus een sporthorloge met GPS en muziekfunctie met bluetooth oordopjes en je bent helemaal klaar om te gaan sporten.