Als je zwanger bent, is het nóg belangrijker dat je gezond eet en je lichaam alle voedingsstoffen geeft die het nodig heeft. Vooral foliumzuur, ook wel vitamine B11 genoemd, is een belangrijke voedingsstof tijdens je zwangerschap. De vitamine ondersteunt de groei van je kindje en helpt om een hazenlip of open ruggetje te voorkomen. En het doet nog veel meer voor zowel je eigen gezondheid en die van je kindje. In dit artikel lees je er meer over.

Gezonde hersenontwikkeling

Foliumzuur zorgt ervoor dat de hersenen en het ruggenmerg van je kindje zich gezond kunnen ontwikkelen. Zo voorkomt de vitamine een zogenoemde hersenbreuk en een open schedeltje. Onderzoekers ontdekten dat het risico op deze neurale buis-defecten met maar liefst 70 procent afneemt als je iedere dag voor de conceptie en in de eerste weken van je zwangerschap ten minste 400 microgram foliumzuur per dag slikt. Als je weet dat je zwanger wilt worden en stopt met anticonceptie, doe je er daarom goed aan om direct te beginnen met het slikken van foliumzuur. Het beste is als je vier weken voordat je zwanger wordt er al mee bent begonnen.

Minder risico op hazenlip en open gehemelte

Als je tijdens je zwangerschap 400 microgram foliumzuur per dag slikt, neemt de kans op een hazenlip met maar liefst 30 procent af. Bovendien zou ook het risico op een open gehemelte met 22 procent afnemen. Dat is behoorlijk wat. Je doet er daarom goed aan om er rekening mee te houden en voldoende foliumzuur te slikken als je zwanger bent. Het beste kun je dit de eerste acht weken van je zwangerschap dagelijks doen.

Voorkomt bloedarmoede

Een tekort aan foliumzuur kan verschillende problemen tot gevolg hebben.

Zo kan het leiden tot een verminderde opname van verschillende soorten voedingsstoffen in de darmen. Daardoor kan het leiden tot bloedarmoede, waardoor je je enorm moe en kortademig  kunt voelen.

Ook een verminderde eetlust,  gewichtsverlies en veranderingen in het beenmerg zijn verschijnselen die op kunnen treden als je een tekort hebt aan foliumzuur. Vrouwen in de vruchtbare leeftijd hebben hier meer kans op dan mannen. Zij doen er goed aan om daar rekening mee te houden.

Goede bronnen van foliumzuur

Je kunt foliumzuur als voedingssupplement kopen, maar je kunt de vitamine ook uit voeding halen. In verse voedingsmiddelen komt deze B-vitamine voor als folaat. Goede bronnen van deze natuurlijke vorm van foliumzuur zijn:

  • Vlees
  • Noten
  • Broccoli
  • Asperges
  • Spruitjes
  • Sinaasappels
  • Bonen en erwten
  • Donkergroene bladgroenten, zoals spinazie
  • Gevogelte, zoals kip en kalkoen

Slik je medicijnen? Let dan op!

Sommige antibiotica en niet-steroïde ontstekingsremmers kunnen de werking van foliumzuur tegengaan. Overleg met je huisarts of je meer foliumzuur moet innemen als je deze medicijnen slikt. Dat geldt in het bijzonder middelen tegen diabetes type 2, epilepsie, reumatoïde artritis en lupus.