Preventieve behandeling van malaria tijdens zwangerschap met het medicijn sulfadoxine- pyrimethamine is effectief om te voorkomen dat zwangere vrouwen malaria krijgen. De ziektelast kan verder naar beneden door een betere diagnostiek voor infecties met lage aantallen parasieten en in het vinden van gelijkwaardige preventieve anti-malaria middelen aan sulfadoxine-pyrimethamine. Steeds vaker zijn de ziekteverwekkers resistent voor dat middel.
Ruizendaal merkt op dat het aantal doseringen van sulfadoxine-pyrimethamine moet geoptimaliseerd worden. De Wereldgezondheidsorganisatie raadt aan het middel maandelijks te geven, maar dit kan mogelijk verder worden verbeterd door community health workers in te zetten bij het verspreiden van deze medicatie.

Malaria in de zwangerschap leidt ertoe dat kinderen worden geboren met een laag gewicht. Zwangere vrouwen ontvangen daarom preventief anti-malaria medicatie zodra ze de prenatale kliniek bezoeken. In Afrika bezoeken veel zwangere vrouwen deze klinieken vaak niet regelmatig en is er toenemende resistentie tegen het preventieve malaria middel. Ruizendaal heeft gekeken of op andere manieren kan worden voorkomen dat zwangere vrouwen malaria krijgen. Ze heeft gekeken of een extra maandelijkse screening en behandeling van zwangere vrouwen voor malaria minder ziektegevallen geeft. Ook heeft ze gezocht naar een betere opsporing van kwetsbare vrouwen.

Esmée Ruizendaal: “Malaria in Pregnancy: in Search of Tools for improved Prevention’’.