Met de onthulling van de Gouden zandsculptuur over de ontsnapping van Hugo de Groot uit Slot Loevestein, is de vierde Nationale Museumweek van start gegaan. Illusionist Victor Mids nam het publiek mee in een moderne variant van de beroemde, nu bijna 400 jaar oude ontsnappingsmythe. “Hugo de Groot was een soort ontsnappingskunstenaar in een ‘escape-game’ van zijn tijd. Hij is de ultieme inspiratie voor een illusionist,” aldus Victor Mids. Museumdirecteur Ien Stijns (Slot Loevestein) gaf de noodzaak van de ontsnapping aan: “Zo’n grote, vrije denker kun je niet opsluiten. Als je die gedachten gevangen zet, weet je dat een ontsnappingsplan nabij is”. De onthulling is de start van de Nationale Museumweek 2018, waaraan weer ruim 400 musea meedoen door hun museale collecties, #OnsEchteGoud, vol in de schijnwerpers te zetten.

Kim-Lian van der Meij

Ambassadrice van de Nationale Museumweek 2018, Kim-Lian van der Meij, presenteerde de onthulling in Zaltbommel. Slot Loevestein werd door de Museumkaarthouders gekozen tot het eerste Gouden Pronkstuk van deze Museumweek. “Met deze pronkstukken proberen we publiek op straat te verrassen met de collecties die in musea te bewonderen zijn, dichterbij dan je denkt!”. Burgemeester Peter Rehwinkel is trots dat de gemeente Zaltbommel, waarin Slot Loevestein te Poederoijen ligt, de eerste gastheer is van de Nationale Museumweek 2018. “Slot Loevestein is niet alleen van onschatbare waarde voor onze gemeente, maar voor heel Nederland. Daar zijn ze heel knap in staat om het verhaal steeds te vertalen naar deze tijd.”
In gesprek met Victor Mids

Janine Budding van MedicalFacts ging in gesprek met de populaire arts en illusionist van het populair-wetenschappelijk illusie-TV-programma MINDF*CK, waarin Victor Mids bekende en onbekende Nederlanders onverklaarbare illusies toont. Ook het publiek in Zaltbommel kreeg twee mooie illusies te zien waarbij Mids gebruik maakt van neuropsychologische principes die hij als arts leerde zoals zoals afleiding, non-verbale communicatie en beïnvloeding van het onderbewustzijn.

Nationale Museumweek

Tijdens de vierde Nationale Museumweek - die plaats vindt van 9 t/m 15 april - staat heel Nederland in het teken van een enorm cultureel kapitaal dat van ons allemaal is. Ruim 400 musea verrassen, inspireren en verbinden deze week een nieuw publiek. Deze musea doen dat allemaal op hun eigen manier: met speciale activiteiten of bijvoorbeeld bijzondere programmering rond een pronkstuk. Drie ervan worden uitvergroot tot indrukwekkend en confronterend formaat waardoor niemand meer om #OnsEchteGoud heen kan.

Tijdens de Nationale Museumweek gebeurt er nog veel meer, een overzicht:
  • woensdag 11 april: Opening Gouden pop-up museum in Scholengemeenschap Liudger i.s.m. Observeum (Burgum)
  • woensdag 11 april: Onthulling Gouden replica van de Ploeger (Helmond)
  • donderdag 12 april: Opening Gouden pop-up museum in College Den Hulster i.s.m. Limburgs Museum (Venlo)
  • vrijdag 13 april: Onthulling Gouden waterprojectie van de Halve Maen (Harlingen)
  • vrijdag 13 april: MuseumkaartMatch-Avond in 44 musea met een gouden tintje in Stadsmuseum Harderwijk
  • zaterdag 14 april: Speciale activiteiten in diverse musea door heel Nederland
  • zaterdag 14 april: “Golden Hour”: Speciaal voor millennials in Museum TwentseWelle (Enschede)
  • zondag 15 april: Speciale activiteiten in diverse musea door heel Nederland
  • zondag 15 april: “Golden Hour”: Speciaal voor millennials in Scheepvaartmuseum (Amsterdam)

Voor alle laatste ontwikkelingen, activiteiten en nieuws: www.nationalemuseumweek.nl

Slot Loevestein werd rond 1350, waar Maas en Waal samenvloeien, door ridder Dirc Loef gebouwd. De naam Loevestein refereert aan diezelfde ridder van Horne en aan “stenen huis” (stein). Inmiddels kennen we het als een Rijksmuseum én een Rijksmonument. Lang was het een staatgevangenis waaruit rechtsgeleerde Hugo de Groot ontsnapte in de beroemde boekenkist. Op 22 maart 1621 wordt Hugo de Groot door zijn nietsvermoedende bewakers uit het slot gedragen en met een bootje naar Gorinchem gebracht. De Groot vlucht uiteindelijk naar Parijs om nooit meer terug te keren naar Nederland. Tot 1951 was Slot Loevestein vervolgens onderdeel van de Hollandse Waterlinie en deed het dienst als militair steunpunt.

Over de Nationale Museumweek

De Nationale Museumweek is een initiatief van de Museumvereniging, de brancheorganisatie van ruim 400 musea in Nederland. De vereniging wil zo veel mogelijk inwoners van Nederland kennis laten maken met prachtige collecties door hen te prikkelen, te verrassen, te inspireren met een enorm cultureel kapitaal dat van ons allemaal is: ons échte goud! Het beoogde resultaat is een sterkere binding van alle Nederlanders met museale collecties door het hele land.
Foto: Jorrit Lousberg
Janine Budding, MedicalFacts