Voor en gedurende de zwangerschap is een goede opname van alle voedingsstoffen uit voeding van levensbelang. Ongunstige stoffen zorgen ervoor dat gezonde voedingsstoffen minder effect hebben op je gezondheid.

Vooral wanneer je zwanger bent, is het voor de ontwikkeling van de foetus en de gezondheid van de moeder belangrijk om bepaalde stoffen te vermijden.

In dit artikel geef ik je een overzicht van ongezonde en schadelijke stoffen die je het beste kunt vermijden tijdens je zwangerschap.

Ongezonde en schadelijke stoffen

De aanleg van alle organen en systemen van het kindje gebeurt in de eerste drie maanden van de zwangerschap. Vooral in deze periode is de foetus extra gevoelig voor schadelijke stoffen. Een belangrijke stap is dan ook om deze te laten staan, zodat de gezonde voeding die je eet meer effect heeft op jou en je kindje.

Overzicht van ongunstige stoffen

Suikerhoudende voeding en kunstmatige zoetstoffen

Vermijd voor en tijdens je zwangerschap geraffineerde suikers. Deze vind je vooral in voorverpakte producten en kant-en klaar maaltijden uit de supermarkt. Deze bevatten naast suiker ook vaak teveel zout, ongezonde vetten en toevoegingen. Geraffineerde suikers vind je altijd op de ingrediëntenlijst van een product. Wanneer het woord eindigt op suiker, stroop, ose of siroop dan is dit altijd een geraffineerde suiker. Ook kunstmatige zoetstoffen kun je het beste vermijden. Voorbeelden zijn: acesulfaam-K, cyclamaat en sacharine.

Ongezonde vetten

Beperk de inname van verzadigd vet en transvetten. Dit krijgen we vooral binnen door een overschot aan koolhydraten, vooral in de vorm van suikers, frisdrank, brood, koek, gebak, crackers en pasta. Het nuttigen van veel transvetten kan een laag geboortegewicht van de baby tot gevolg hebben. Transvetten vind je vooral in kant-en klaar maaltijden, margarine, halvarine, koek etc.

Cafeïne

Het gebruik van meer dan 300 mg cafeïne kan een laag geboortegewicht tot gevolg hebben. Cafeïne vind je in koffie, zwarte thee, groene thee, chocolade, bepaalde frisdranken, chocolade en bepaalde medicijnen, waaronder pijnstillers.

Let er dus goed op hoeveel cafeïne je binnen krijgt en probeer dit zoveel mogelijk te beperken.

Vitamine A

Een teveel aan vitamine A vergroot de kans op aangeboren afwijkingen. Neem geen vitaminepreparaten met meer dan 2400 microgram vit A. Beperk ook lever en leverproducten vanwege het hoge vitamine A-gehalte. Wanneer je met regelmaat vis en eieren eet, dan krijg je daardoor vaak voldoende vitamine A binnen. Twijfel je hierover, laat dit dan altijd controleren en je daarover adviseren door een expert.

Koemelk

Koemelk verstoort de opname van vitamine B11 en B12, deze spelen een belangrijke rol bij de groei van de foetus. Neem in plaats daarvan eventueel (geiten)yoghurt of (geiten) kwark.

Kruidenextracten

Er zijn bepaalde kruidenextracten die je beter niet kunt nemen tijdens je zwangerschap omdat deze schadelijk kunnen zijn voor de foetus. Dit zijn: agnus castus, aloë vera, artemisia, beredruif, berberis, boerenwormkruid, chelidonium, ephedra, hoefblad, hyssop, jeneverbes, lakplant, oregano, pepermunt, rabarberwortel,  rozemarijn, salie, smeerwortel, thuja, tijm, venkel, vuilboom, zoethout. Wissel kruidenthee goed af, er is nog te weinig bekend over of bepaalde kruiden schadelijk zijn voor de foetus of bij het geven van borstvoeding.

Besmetting met bacteriën en parasieten

Het is belangrijk om besmetting met bijvoorbeeld de toxoplasmoseparasiet en de bacterie listeria te voorkomen.
Dit doe je door onderstaande te vermijden:

 • Rauw en halfgaar vlees (biefstuk, tartaar, filet american)
 • Rauwe vis en gerookte vis
 • Ongewassen groenten
 • Ontlasting van katten
 • Rauwmelkse kaas (brie, camenbert)
 • Voorgesneden rauwkost salades

Aanvullende stoffen om te vermijden

Als laatste nog een lijstje met schadelijke stoffen die je naast bovenstaande stoffen het beste kunt vermijden.

 • Nicotine (ook door meeroken)
 • Drugs
 • Alcohol
 • Verkoolde delen van gegrild vlees of vis
 • Medicijnen (overleg altijd met een deskundige voordat je medicatie neemt)

Ik hoop dat je met dit artikel een duidelijk overzicht hebt van alle schadelijke stoffen die je het beste kunt vermijden tijdens de zwangerschap. Kies voor een gezond voedingspatroon met volwaardige voeding.