Veiliger gevoel: afwijkend gedrag direct in beeld

‘Alles Oké’; een app waarmee Zilveren Kruis samen met Toon alleenwonende ouderen helpen langer zelfstandig te blijven wonen. Een pilot voor deze nieuwe dienst is gestart. Via de app en Toon wordt het dagelijks patroon van energieverbruik van de alleenwonende oudere gemonitord. Bij afwijkend gedrag geeft de app een seintje aan het aangesloten familielid of vriend. Die kan vervolgens direct contact opnemen met de vraag: Gaat alles oké?  De dienst bestaat uit een app die op basis van energiedata een seintje geeft wanneer iets niet in orde lijkt bij een alleenwonende oudere.
‘Iedereen kent de verhalen van mensen die pas na langere tijd een ouder of vriend op de grond vinden’, vertelt David de Wilde, projectmanager Alles Oké. ‘Want hoe kom je bij een alarmknop als je bent gevallen in de badkamer?’ Door naar de routine in energieverbruik te kijken kunnen zulke situaties voorkomen worden. ‘Als bijvoorbeeld het gebruik van de televisie en waterkoker ’s-ochtends uitblijft, wordt er direct een seintje afgegeven.’

Innovatie vanuit onderzoek onder alleenwonende ouderen

Zilveren Kruis helpt haar klanten zo lang mogelijk vitaal thuis te laten wonen. Uit klantonderzoek blijkt echter dat de helft van de alleenwonende ouderen zich weleens zorgen maakt dat er in huis iets met hen gebeurt. Men heeft de angst dan niet in staat te zijn om iemand te kunnen waarschuwen.

Samenwerking met Toon: slim gebruik van energiedata

Een huis vol bewegingssensoren zou een oplossing kunnen zijn, maar hieraan hangt een pittig prijskaartje en het kan als indringend worden ervaren. Samenwerking met Toon biedt uitkomst. Energiedata is al aanwezig in huis en door met een frisse blik naar die energiedata en toepassingen daarvan te kijken zijn we in staat om een dienst zoals ‘Alles Oké’ te ontwikkelen.

Om de privacy van de gebruikers te waarborgen wordt niet inzichtelijk gemaakt waar deze energie precies voor gebruikt wordt. Slechts wanneer er een afwijking van de dagelijkse routine herkend wordt, krijgt het betrokken familielid of vriend een seintje.

Bron: Zilveren Kruis en Eneco