Een scheiding is vaak een periode met veel emoties en onzekerheid. Te beginnen met: hoe pakken we dit aan? Uit de omgeving hoor je wel dat je een advocaat of mediator moet opzoeken, maar is dat altijd de manier die bij je past? Het scheiden via een advocaat of mediator is niet de enige manier, er zijn ook verschillende online opties. Online scheiden is echter nog redelijk onbekend. Hoe weet je of het iets voor je is? Door de verschillen in kaart te brengen, kun jij de beste keuze maken.


Wat is online scheiden?

Voordat we online scheiden vergelijken met het scheiden via een mediator of advocaat, is het goed om te weten dat er onder de noemer online scheiden verschillende diensten worden aangeboden. Zo gaat het regelmatig over een scheiding die via de mail geregeld wordt. Je krijgt dan een formulier toegestuurd, die je samen met je (ex-)partner moet invullen en retourneren. Deze passieve vorm van scheiden biedt geen communicatie met experts. Een andere optie is een scheiding die als online proces is ingericht en waarbij er interactie met juristen en hulpverleners is. Deze online begeleide vorm van scheiden toont veel gelijkenissen met de traditionele scheiding door het intensieve contact. Toch zijn er duidelijke verschillen. 


Zes verschillen in kaart 

Verschil 1: reistijd & vrije dagen
Bij het proces via een mediator of advocaat bespreek je samen met je (ex-)partner hoe je de scheiding wilt regelen. Die besprekingen zijn vaak tijdens kantooruren.  Dit betekent dat je uren of dagen moet vrij nemen voor deze afspraken, afhankelijk van de vestiging van het kantoor van de mediator of advocaat. Een online scheiding regel je in eigen tijd. Wil je na het eten een stuk invullen of ben je een keer een dag vrij? Dan log je in en ga je verder.

Verschil 2: omgeving
Sommige mensen vinden het prettig om een vast adres te hebben buitenshuis – zoals een kantoor van een advocaat – waar ze samenkomen met hun ex om afspraken te maken, anderen doen dat het liefste vanuit huis of een andere plek die uitkomt. Als je afspraken maakt over de scheiding, is het van belang dat je dat doet op een locatie die voor jou fijn voelt.

Verschil 3: tempo en looptijd
Waar men zich tijdens deze emotionele tijd vaak in vergist, is het tempo waarin de scheiding verloopt. Degene die de scheiding initieert is vaak al verder in de verwerking van deze levensgebeurtenis dan de ander. De initiatiefnemer kan al hebben bedacht hoe het opgelost moet worden met de hypotheek, terwijl de ander zich daar nog niet over kan en wil bekommeren. Voor diegene kan een afspraak bij een advocaat voelen als pushen, de scheiding moet snel geregeld worden. Online scheiden is niet gebonden aan de agenda van de advocaat, je kunt aan de gang zodra het goed voelt. Dat betekent zeker niet dat een online scheiding langer duurto. In tegendeel, een online scheiding duurt gemiddeld 2 maanden, terwijl een scheiding bij een advocaat of mediator gemiddeld 3 tot 4 maanden duurt.

Verschil 4: kosten
De kosten voor een scheiding lopen enorm uiteen. Advocaten en mediators werken met uurtarieven (rond de 150 euro per uur). Moet je het huis verkopen? Kun je het eens worden over het ouderschapsplan? De kosten kunnen enorm meevallen als je het snel met elkaar eens bent, maar kunnen tegenvallen als het langer duurt dan verwacht. Aanbieders van online scheiden bieden vaak een vaste prijs voor het hele proces.

Verschil 5: communicatie
Los van het verschil dat je bij advocaten en mediators fysiek bij elkaar aan tafel zit en bij een online scheiding niet, is er een ander belangrijk verschil in de communicatie. Door de tijd die je bij online communicatie kunt nemen voor een reactie, wordt er minder vanuit emotie gereageerd. Online scheiden werkt daarmee de-escalerend. Bij een advocaat of mediator reageer je direct op elkaar, waardoor frustraties snel duidelijk worden. Dit kan invloed hebben op de afspraken die je maakt.

Verschil 6: regie
Bij een scheiding via een advocaat of een mediator leg je de regie bij de expert in handen. Hij is degene die afspraken op papier zet en deze door jou laat controleren. Je bent daardoor minder tijd kwijt aan het vastleggen van de afspraken. Bij een online scheiding beschrijf je afspraken in eigen woorden en hou je meer regie in eigen handen. Wanneer je welk gedeelte van de scheiding afrondt, bepaal je samen met je ex. 

Online scheiden is niet voor iedereen geschikt. Je moet bereid zijn om samen in goed overleg het proces af te wikkelen. In Nederland vindt het overgrote deel van de scheidingen “in goed overleg” plaats. Vnvoor deze groep is het online begeleid scheiden een serieuze optie om op een goede manier uit elkaar te gaan.

Geschreven door Kaspar Scheltema, oprichter van Uitelkaar.nl