Wie nog steeds in boter bakt, moet toch eens overwegen over te stappen op olijfolie. Die gladde, extra virgine olijfolie kan namelijk de kans op een hartaanval aanzienlijk verkleinen, zo blijkt uit een nieuw onderzoek dat in Frankrijk werd uitgevoerd.
De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in het vakblad Neurology.


Voor het onderzoek werd gekeken naar de medische gegevens van ruim 7.600 mensen van 65 jaar en ouder. De proefpersonen die aangaven olijfolie al tenminste vijf jaar op verschillende manieren te gebruiken – in salades, maar ook tijdens het koken – bleken 41 procent minder kans te hebben op een hartaanval dan mensen die nooit olijfolie gebruikten.

Nieuwe aanbevelingen in voeding
Volgens de onderzoekers is het raadzaam om een set met nieuwe aanbevelingen op te stellen voor mensen van 65 jaar en ouder, die erop gericht zijn om de kans op een hartaanval te verkleinen. Olijfolie zou zeker deel uit moeten maken van die lijst, aangezien het een voordelige manier is die veel resultaat oplevert.

De kracht van olijfolie zit ‘m vooral in de gezonde enkelvoudig onverzadigde vetten die de olie bevat. Deze staan bekend om hun bescherming tegen ziekten als diabetes, een hoge cholesterol, overgewicht en een hoge bloeddruk.

Gezond en goedkoop de kans op een hartaanval verkleinen
Naast het opnemen van olijfolie in je dagelijkse eetpatroon zijn er nog meer goedkope en gezonde manieren om de kans op een hartaanval te verkleinen. Onze top 5:

  1. Eet minder zout: voeg het zelf niet toe aan je eten en kijk bij kant-en-klaar producten hoeveel zout erin zit
  2. Eet vette vis, maar kies niet voor de gefrituurde variant
  3. Ga je te buiten aan broccoli: zit vol met vitamine B en houdt je bloedvaten schoon
  4. Knabbel flink op wortels: het bètacaroteen werkt als antioxidant en houdt de bloedvaten vrij van schadelijke vrije radicalen.  
  5. Pak vaker een peer: peren bevatten veel oplosbare vezels die het cholesterol uit je lichaam halen en dat niveau zo op peil houden.

Bron:Huffington Post