Naarmate je ouder wordt, ga je jezelf vragen stellen die fundamenteler van aard zijn. Ze zeggen niet voor niets: ‘Wijsheid komt met de jaren’. Zaken die vroeger zo belangrijk leken, zijn nu minder belangrijk. Dit kan enigszins voor verwarring zorgen. Daarnaast geeft het je ook de vrijheid om andere keuzes dan vroeger te maken. Wij lichten hieronder enkele zaken toe waar je mee te maken krijgt als je ouder wordt.

Je dromen verwezenlijken

Heb je momenteel nog dromen die je wilt verwezenlijken? Waar ben je bijvoorbeeld nooit aan toegekomen? Wil je vrijwilliger worden, gitaar leren spelen of je kleinkinderen helpen met een schoolvak? Heb je altijd al een bijdrage willen leveren aan het herplanten van een bos? Stel voor jezelf doelen om ook zin te geven aan je leven, zo voorkom je ook verveling. Het is belangrijk om je eigen keuzes te maken en je eigen dromen te verwezenlijken. Zinvolle activiteiten, betekenisvol contact en waardering wordt op een latere leeftijd steeds belangrijker.

Wees jezelf en koester je dierbaren

Verwachtingspatronen heeft iedereen, dat wil niet zeggen dat iedereen daaraan voldoet. Wie weet ben je nog hartstikke fit en fiets je elke dag ! Wees lekker jezelf en doe waar je blij van wordt. Koester de belangrijke mensen om je heen, want niemand wil er uiteindelijk alleen voor staan. Ben je actief in de gemeenschap, heb je dierbare vrienden en een fijne familie? Probeer deze contacten in stand te houden en maak bewuste keuzes. Deze mensen maken het verschil in je leven.

Het onvermijdelijke accepteren

Michel de Montaigne zegt het zo mooi: ’Wat onvermijdelijk is, moet je leren accepteren’. Sommige dingen zijn zoals ze zijn en daar moeten we ons bij neerleggen. Misschien ben je op je oude dag niet meer zo vitaal en heb je wat extra hulp nodig. Woon je in de omgeving van Den Haag? Zoek dan eens op ‘thuiszorg den haag’. Diverse verzorgenden en verpleegkundigen helpen je met alle plezier bij begeleidende-, licht tot intensieve- en persoonlijke verzorging. Zo kun je geholpen worden met het douchen en aankleden, maar ook met lichaamsbeweging en een dagstructuur. Bij het onvermijdelijke hoort ook een overlijden van een dierbare. Er zijn diverse zaken die dan geregeld moeten worden waarbij hulp en advies geboden is.

Het regelen van de financiën, het verzorgen van een uitvaart en hoe zit het met de erfenis? Een adviseur is hierbij zeer gewenst voor een verdere erfenis afhandeling. Je krijgt heel wat voor je kiezen en het is een intensief en emotioneel proces wat vaak wordt overschat. Laat je hierbij helpen door een executeur die jou erfenis advies kan geven. Zaken waar je je misschien niet mee wilt bezighouden, maar ze zijn (helaas) onvermijdelijk.