Onderzoek heeft bewezen dat een gezonde werkomgeving niet alleen invloed heeft op de sfeer, maar ook op de kwaliteit van het werk. Zo zorgt een gezonde werkomgeving voor gemotiveerd personeel, een verbeterd humeur en een verhoogde efficiëntie. Medewerkers die werkzaam zijn in een gezonde, fijne werkomgeving leveren een betere kwaliteit werk en vinden het minder vervelend om langer op het kantoor te blijven. Een gezonde werkomgeving is dus niet alleen goed voor de werknemers, maar indirect ook voor de werkgever. Hoe je zo’n gezonde werkomgeving creëert, dat lees je hier.


De juiste verlichting

Het begint allemaal met de juiste verlichting. Zo is natuurlijk licht niet alleen in huis, maar ook in de werkomgeving van groot belang. Hoe meer natuurlijk licht, hoe beter. Probeer met slimme oplossingen te werken om het natuurlijk licht tot zoveel mogelijk hoeken van de ruimte te laten komen. Spiegelende oppervlakken kaatsen het natuurlijke licht bijvoorbeeld zo door een hele ruimte heen. Naast het natuurlijke licht is er natuurlijk ook kunstmatige verlichting nodig. Kies deze met zorg om een fijne werkomgeving te creëren. Verruil bijvoorbeeld die oude, felle TL-lampen eens voor een nieuwe, gezonde vorm van verlichting van TL-lampen. Met verlichting van LED TL-lampen bespaar je wel 70 procent energie en zorg je er ook nog eens voor dat de verlichting tot wel 30 jaar optimaal blijft.

Ruimte voor ontspanning

Tijdens een drukke werkdag is de behoefte aan ontspanning hoog. Niet alleen moet er ruimte voor ontspanning zijn, die momenten van ontspanning moeten ook daadwerkelijk genomen worden. Een korte wandeling van tien minuten in het bos geeft nieuwe energie om het werk vervolgens op te pakken. Door de mogelijkheid te bieden om regelmatig even te kunnen ontspannen, zullen medewerkers met verhoogde efficiëntie een eindproduct van hogere kwaliteit neer kunnen zetten.

De natuur naar binnen

Planten zijn niet alleen gezond voor de woning, ook op het kantoor doen ze veel goed. Zo zorgen planten voor een hoge luchtkwaliteit, wat er vervolgens weer zorgt dat er meer energie is om efficiënt te werken. Het is bewezen dat planten niet alleen voor meer zuurstof zorgen, maar ook een verhoogde creativiteit en productiviteit. De helende werking van planten zou het ziekteverzuim omlaag brengen. Alleen maar pluspunten dus!


Staande werkplekken

Een hele dag zitten op kantoor kan funest zijn voor het lichaam. Daarnaast brengt een hele dag in dezelfde houding ook weinig nieuwe creativiteit en motivatie. Er zijn al veel sta-werkplekken te vinden in Nederland. Ze zijn gemakkelijk te verzetten en hierdoor kun je ook nog afwisselen in hoogte.