Je bent vast wel eens met het verkeerde been uit bed gestapt, en vervolgens helemaal opgevrolijkt na het horen van een specifiek plaatje op de radio. Muziek heeft een ontzettend grote invloed op ons, en is dan ook in vele gevallen als gezond te zien. Bestel dus zonder twijfel je nieuwe iTunes tegoed via Startselect, want het luisteren van muziek is gezond! Mocht je nog twijfelen, dan lees je gewoon even verder. We zetten alle gezondheidsvoordelen van het luisteren van muziek namelijk even voor je op een rijtje.

1. Het maakt je slimmer

Wanneer je muziek luistert worden er bepaalde verbindingen in je hersenen gelegd. Je luistert namelijk niet alleen naar de klanken en tonen, maar ook naar de woorden. Dit zorgt ervoor dat je hersenhelften beter samen leren werken waardoor je dingen uiteindelijk sneller oppikt!

2. Het werkt therapeutisch

Zodra je muziek hoort, of zelfs alleen maar aan muziek denkt, maken je hersenen een bepaalde stof aan. Deze stof geeft je een gelukkig gevoel. Daarnaast zorgt het ritme van de muziek ervoor dat de hersengolven gestimuleerd worden waardoor je jezelf beter kunt concentreren en je een stuk relaxter voelt.

3. Je leert multitasken

Het luisteren naar muziek tijdens het lezen van een boek, het doen van je huiswerk of het schrijven van een artikel, zorgt ervoor dat je jezelf flink moet concentreren. Een deel van de hersenen wilt de focus op de muziek leggen, terwijl een ander deel juist de focus op de taak voor je wilt houden. Dit zorgt ervoor dat je steeds beter leert multitasken.

4. Je voelt je gelukkig en hebt minder pijn

Dat geluksstofje dat je hersenen vrijmaken wanneer je muziek luistert wordt ook wel endorfine genoemd. Endorfine zorgt ervoor dat je jezelf vrolijk en gelukkig voelt, en daarnaast ook nog eens minder pijn ervaart. Het is zelfs zo sterk dat in operatiekamers minder verdoving nodig is wanneer er muziek wordt gespeeld. Een interessante vorm van emotieregulatie therapie dus!

5. Verbetert je algehele fysieke gesteldheid

Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de invloed van muziek op onze fysieke gesteldheid. Zo zou het epileptische aanvallen verminderen en zelfs de mogelijkheid hebben om hersenschade te herstellen (in dat geval gaat het wel om de klassieke tonen van Mozart). Daarnaast heeft het luisteren van muziek een goede invloed op je bloeddruk, ademhaling, de circulatie van je bloed, je spijsvertering, hartslag en zelfs je spiersamentrekking. Alsof dat nog niet genoeg is, beïnvloedt het ook het bloedvolume in je organen, ledematen en hersenen.