Een drugsverslaving beperkt vaak (een deel van) je leven. Het kan enorme invloed hebben op jezelf en je omgeving. Mensen in je omgeving merken in het begin vaak niets van je verslaving. Later kunnen ze wel veranderingen in je gedrag op gaan merken. Hoe verder je gaat in je verslaving, hoe meer het opvalt en hoe meer hinder het oplevert. Het is dan ook steeds moeilijker om ermee te stoppen. Gelukkig hoef je lang niet altijd naar een kliniek om van je drugsverslaving af te komen. Vooral als je er vroeg bij bent, kun je dit ook zelf doen. Dit zijn 5 tips om van een drugsverslaving af te komen.

Beschrijf de voor- en nadelen van jouw drugsgebruik

Beschrijf voor jezelf eens de voor- en nadelen van je drugsgebruik. Voordelen kunnen zijn dat het je helpt ontspannen of dat je even ‘weg bent uit de wereld’. Nadelen kunnen zijn dat je werk eronder lijdt, maar ook dat het je teveel geld kost of dat je conditie slechter wordt. Automatisch ontdek je hierin ook de voordelen en nadelen van stoppen met het drugsgebruik. Door voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen, wordt je motivatie om te stoppen vaak versterkt.

Houd een tijdje bij hoe vaak en hoeveel je gebruikt

Houd eens een tijdje bij hoe vaak en hoeveel je gebruikt in een normale periode. Ontdek je hierin een patroon? Veel mensen gebruiken bijvoorbeeld samen met vrienden of bij het uitgaan. Anderen gebruiken juist als ze zich zenuwachtig voelen of angstig zijn. Door dit een tijdje bij te houden ontdek je je zwakke punten. Dit is erg belangrijk om succesvol te kunnen stoppen.

Bereid je voor

Kies een vastgesteld moment om te stoppen met het drugsgebruik. Bereid je er zo goed mogelijk op voor. Het werkt het best als je een of twee mensen die jou goed kennen hierover inlicht. Dit maakt je besluit om te stoppen sterker. Bedenk op welke moment jij het zwakst bent en bedenk een passende oplossing. Het kan bijvoorbeeld zijn dat jij vaak gebruikt als je je eenzaam voelt of juist als je samen bent met vrienden. Bedenk, eventueel samen met iemand die je steunt, wat je moet doen als je je zwak voelt.

Wees voorbereid op ‘aanvallen’ van je verslaving

Je lichaam verwacht een bepaalde stof en die krijgt het niet meer. Dat is niet erg, maar kan wel vervelende gevolgen hebben. Langdurige aanvallen krijg je vooral in de eerste dagen. Zweten, nervositeit, paniekaanvallen… In deze fase is het belangrijk dat je geen drugs bij de hand hebt en de steun hebt van vrienden of familie. Later komt de trek in korte momenten, die ongeveer een kwartier duren. Deze kun je aan door jezelf af te leiden zodra je de neiging voelt opkomen. Ga douchen of een poosje sporten, dan trekt het gevoel vanzelf weg. De aanvallen zullen steeds minder vaak voorkomen.

Geef de moed niet op

Veel verslaafden geven meteen als het een keertje misgaat de moed op. Dat is echter de grootste fout die je kunt maken. Stoppen lukt niet altijd in één keer. Het is dan ook belangrijk dat je de draad weer oppakt, ook als je even de fout in bent gegaan. Het stoppen gaat vaak met vallen en opstaan, maar als je volhoudt zal je je doel bereiken. Soms lukt het gewoon echt niet alleen. Vaak heb je wel mensen in je omgeving die je kunnen helpen bij het stoppen. Wil je dit liever niet? Dan kan het goed zijn om online hulp te zoeken. Door dit te doen is de kans groter dat je met succes stopt met je verslaving.

Door het goed aan te pakken, is de slagingskans een stuk groter. Zeker in een vroeg stadium van de verslaving kun je dit (met wat hulp) zelf aanpakken. Door je drugsverslaving te stoppen haal je heel veel voordelen. Het is veel gezonder voor je lichaam, maar ook voor je geest om geen drugs te gebruiken. Het verschil tussen soft- en harddrugs is maar klein, beide hebben ze grote invloed op je leven en denken. Lukt het toch echt niet om te stoppen met je verslaving? Dan is het verstandig om je aan te melden bij verslavingszorg.