Valeriaan is een natuurlijk kruidenmiddel voltrokken uit de wortels van de Valeriaanplant met licht rustgevende werking. Het wordt over het algemeen gebruikt bij nervositeit, stress, spanning en slapeloosheid. Valeriaan heeft een kalmerend effect en wordt hierdoor vooral gebruikt in angstige of stressvolle situaties zoals vliegangst of examenvrees.

Belangrijk om te weten

Er is weinig bekend over de werking van Valeriaan en ieder individu reageert anders op dit kruidenmiddel. Waar het bij sommige personen veel effect kan hebben, kan het bij andere personen weinig tot geen resultaten geven. De eerste 2 uur na inname kan je jezelf wat slaperig voelen. Autorijden wordt dan ook afgeraden.

Effecten

Het kalmerende effect van Valeriaan treedt binnen een half uur op en houdt gemiddeld zo’n 4 uur aan. Mochten er geen, of onverwachte effecten ervaren worden dan wordt er aangeraden om contact op te nemen met de huisarts.

Mogelijke bijwerkingen

Valeriaan wordt door de meeste mensen goed verdragen. In enkele gevallen kunnen er maagdarmklachten voorkomen zoals misselijkheid en buikpijn. Ook kan Valeriaan je slaperig maken. Verdere bijwerkingen zijn niet bekend. Ook over de lange termijn bijwerkingen is weinig informatie. Neem bij zorgen of twijfel dan ook altijd contact op met de huisarts.

Heb je last van een specifieke, niet genoemde bijwerking? Meld deze dan bij het bijwerkingscentrum Lareb.

Gebruik

Dit kruidenmiddel kan naar behoefte gebruikt worden. Houd hierbij wel rekening met de standaard werktijd van 4 uur. Mochten er na 2 weken geen verbeteringen optreden of mochten er onverwacht hevige veranderingen plaatsvinden dan wordt het aangeraden contact op te nemen met de huisarts.

Reactie op andere medicijnen

Er zijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend en kan vooralsnog met andere medicijnen gecombineerd worden. Wel is het verstandig alert te zijn bij de inname van alcohol. Valeriaan en alcohol hebben beide een versuffende werking. De combinatie van beide producten kan het coördinatie en beoordelingsvermogen beïnvloeden. Probeer het drinken van alcohol in de eerste uren na inname te matigen.

Producten

Valeriaan komt voor in verschillende producten. De hoeveelheid Variaan zal in ieder product verschil. Raadpleeg bij twijfel altijd de huisarts of apotheker. Valeriaan is verkrijgbaar in producten zoals o.a. Valdispert, Valeriana Officinalis, Valeriaan en Plantival. Het is verkrijgbaar in capsules, dragees, tabletten, tinctuur, druppels en kruidenthee.

Verkrijgbaarheid

Valeriaan wordt al eeuwenlang gebruikt als kruidenmiddel, bereidt uit de wortels van de Valeriaanplant. Valeriaan is verkrijgbaar in grote variatie van kruiden en vitamine producten en zonder recept te verkrijgen.