Intermittent Fasting, mentale junkfood en katjesdrop

Gezond en bewust leven, maar zonder daar heel heilig of streng over te doen. Geen geitenwollen sokken en macrobiotische brouwsels, gewoon hoge hakken en katjesdrop. Mabel van den Dungen is een autoriteit op het gebied van gezondheid en bewustzijn. Ze is coach, schrijver, meditatiejuf en oprichter van het Intermittent Fasting Instituut en leidt twee keer per jaar een select groepje IF-Experts op.  

De dag beginnen zonder ontbijt?

Sommige mensen veranderen alleen al bij deze suggestie in een chagrijnig, groen monstertje. En dat is ook niet zo gek, want na een nacht slaap heeft je lichaam brandstof nodig om weer op gang te komen. Toch? Mabel: ‘Ik weet dat je je lichaam rust moet gunnen om iets te kunnen verwerken. In de maatschappij waarin we leven, krijg je die rust bijna niet. Vroeger was je buiten en moest je met je lichaam werken en dan was niet altijd eten voorhanden. Dat lichaam kreeg automatisch rust. Nu staat je lichaam eigenlijk continu in het rood, waardoor je meer schade aanbrengt, dus ik zou juist zeggen: draai het om. Want wat je altijd hebt gedacht dat waar is, hoeft natuurlijk niet waar te zijn. Daarom is IF ook niet voor iedereen. Alleen als jij echt iets in je leven wilt veranderen en de wereld op zijn kop durft te zien, is IF wat voor jou. Als je hangt aan je boterhammetjes en je vaste rituelen, blijf dat dan vooral doen als dat goed voelt voor jou! Maar als je zegt ik heb alles geprobeerd, ik ben overal geweest en niets werkt, dan is dit geniaal. Je moet het echt willen en de beloning is 10x groter dan je jezelf kunt voorstellen. Jij hebt geleerd dat ‘afvallen’ en ‘dieet’ twee woorden zijn die bij elkaar horen. Dat kan wel zo zijn, maar zijn het ook de woorden die jou je droomlichaam, energie en overall gezondheid, teruggeven? Want zeg nou eens eerlijk, hoe vaak ben je al zo’n dieet begonnen? Van koolhydraatarm tot eiwitrijk; niets brengt blijvend resultaat. Toch? Misschien moet je daarom wel iets totaal anders doen. Iets ouds, wat ze eeuwen geleden al wisten….

Wat is dat Intermittent Fasting dan?

Intermittent Fasting (IF) is eten met tussenpozen. Door te eten met tussenpozen schakelt je lichaam over naar het verbranden van vet in plaats van suiker, komen je hormonen in balans (dames, zijn jullie nu ook al één en al oor?), val je twee keer zo snel en twee keer zoveel af, herstelt je lichaam op celniveau en voel je je gelukkig doordat door het vasten het eiwit BDNF in je brein vrijkomt. Mabel: ‘Ik was in 2015 met Wim Hof, The Iceman, voor een lerarentraining in Polen. Toen leerde ik voor het eerst over Intermittent Fasting. Wim Hof doet dit al dertig jaar, ik was meteen nieuwsgierig of dit ook iets voor mij zou zijn. Maar ik maak niet zomaar een switch. Ik heb een journalistieke achtergrond, dus voordat ik iets de wereld in help wil ik altijd weten: is iets bewezen, werkt het en dan ga ik het zelf proberen. Als dit in alle gevallen een 100% ja is, ga ik het mijn familie, vrienden en mijn kind hierin begeleiden. Daarna mijn klanten en dan pas kom ik ermee naar buiten. Na jaren zoveel succes te hebben geboekt met IF, mag ik het hardop te zeggen: dit is mijn heilige graal, dit haalt zo het optimale uit je lichaam, eigenlijk wil ik dit het liefst van de daken schreeuwen.’

Intermittent Fasting geeft rust en structuur

Mabel: ‘Ik ben altijd op zoek naar de ultieme gezondheid, het is een soort hobby van me. Ik ga op tijd naar bed, ik mediteer, douche koud, sport regelmatig en omring me met positieve lieve mensen. En natuurlijk loop ik niet over water! Mijn quilty pleasures zijn katjesdrop en hazelnoot ijs. Maar in een snelle wereld als de onze waarin we allemaal gebombardeerd worden door prikkels, geeft IF me ontzettend veel rust en structuur. Ik hoef nooit meer na te denken over eten of mijn gezondheid, dit is namelijk gewoon goed. Wat er ook gebeurt in mijn leven, 1 ding staat vast en dat is dat ik van 15 uur tot 20 uur eet. Om het heel simpel uit te leggen waarom ik het doe; de eerste 6 uur heeft je lichaam nodig om het eten te verbranden wat je erin stopt en de tweede 6 uur begint het aan je vetjes verbranden. Plus als je vast, wordt het gelukseiwit BDNF (brain-derived neurotrophic factor) in je brein wakker gemaakt en het autofagieproces, herstellen tot op celniveau, wordt gestimuleerd. En hoe langer je vast, hoe heilzamer het wordt! Je verjongt je lichaam door het rust te geven en daardoor lichaam eindelijk te herstellen van eet-en leefstress.’

Door vasten kom je ook mentaal tot je volle potentieel

Mabel: ‘Als je lichaam in orde is, ben je mentaal ook sterk. Het is echt een afspiegeling van elkaar. Ik was natuurlijk altijd al van het mediteren, het bidden en van de positiviteit. Maar door het vasten, ben ik echt tot mijn volle potentieel gekomen. En natuurlijk heb ik ook mijn tegenslagen, maar die kan ik zien voor wat ze zijn. Ze zijn niet minder verdrietig, maar ik ben weerbaarder’.

Donkere chocolade, minimaal 90%

Trainen, mediteren, bidden, veel positiviteit de wereld in brengen en vasten dus. Maar wat wordt er dan gegeten in die 5 uur per dag? Mabel: ‘Op de dagen dat ik aan krachttraining doe, begin ik met een pasta met groente en vis. Tussendoor eet ik een soepje. Die is bij mij vrij simpel hoor, wat broccoli, cayennepeper en wat kokosvet. Een kok ben ik niet! Vaak ook nog een lekkere grote salade met bonen, noten en een 0-stempel eitje. Als avondeten wok ik meestal groente, ook weer met vis. En als lekker dingetje tussendoor bijvoorbeeld wat geklaarde kaas, een beetje fruit met wat nootjes of een stuk chocola, minimaal 90%, heerlijk! Ik eet veel eiwitten en groente en op trainingsdagen koolhydraten, ik voel dat mijn lichaam dat nodig heeft. En 1x in de week heb ik een cheatmaaltijd en 1 x in de 2 weken een cheatday’.

Draag bij aan een doel wat groter is dan jijzelf

Tenslotte, wat is jouw recept voor een gelukkig leven? ‘Zorg dat je in harmonie bent met jezelf, hou van jezelf. Ook is het belangrijk een doel te hebben in je leven, zodat je bij kunt dragen aan een doel wat groter is dan jijzelf. En als laatste: doe je spiritual practice. Je moet je systeem onderhouden, ga maar eens bewust een avond televisiekijken. Wat je tot je neemt, is vaak mentale junkfood. Zorg bewust en goed voor jezelf, dat is ook heilzaam voor je gezin, collega’s en uiteindelijk de rest van de wereld!’

Waarom Intermittent Fasting gegarandeerd werkt

Intermittent Fasting, eten met tussenpozen, is een wetenschappelijk onderbouwde methode om op een verantwoorde manier 2x zo snel en 2 x zoveel af te vallen. Dit is niet de zoveelste truc of dieet, je maakt op een radicaal andere manier gebruik van je lichaam. Vasten triggert super vetverbranding, maar gaat tevens verlies van spiermassa tegen (bron: Dr Valter Longo directeur van het Longevity Institute van de University of Southern California).

Intermittent Fasting in het kort

• Je lichaam verbrandt na zes uur vasten vet i.p.v. suiker

• Je valt 2x zo snel en 2x zoveel af

• Autofagie; repareert je lichaam tot op celniveau

• Geeft je emotionele stabiliteit en geluksgevoel, brein-eiwit BNDF komt vrij

CC67095D-2DF1-4ACB-840B-311FA34070DF (18795).JPG

IF expert Mabel van den Dungen

Mabel van den Dungen (55) is Inner Health- en Intermittent Fasting expert en wordt gezien als een autoriteit op het gebied van gezondheid en zelfontwikkeling. Ze heeft haar eigen Intermittent Fasting Instituut waar ze coaches, therapeuten en enthousiastelingen opleidt. Mabel: “Er is zoveel onwetendheid op het gebied van voeding en gezondheid en iedereen praat elkaar na. Maar de waarheid is dat jouw lichaam zelf alle ‘tools’ heeft om mega veel kilo’s en vet te verliezen”.

Wil jij ook If- expert worden en je klanten dit aanbieden? Of in drie dagen voor jezelf het naadje van de kous leren over deze afval- en healingstool? Dat kan! 4, 5 en 6 okt!

De 3-daagse gecertificeerde opleiding start vrijdag 4 okt, zaterdag 5 okt en zondag 6 okt. Nog 2 plekken beschikbaar. En bij deze lichting, krijg je het 365 dagen IF online twv 365 euro er gratis bij. Dat is 1 jaar lang allerlei journalistieke en wetenschappelijke filmpjes van Mabel in je mail over Intermittent fasting, kettlebell, trainen, vetpercentage, afvallen, detoxen, watervasten, hormonen, Wim Hof, mediteren en nog zo veel meer. Meer info mabelvandendungen@me.com, mob 0620500255 of htttp://www.mabelvandendungen.nl

Klik hier voor nog meer info: https://www.mabelvandendungen.nl/…/intermittent-fasting-ex…/