De Coronacrisis heeft een grote invloed op ons allemaal. Niet alleen op het leven nu, maar ook in de toekomst. Heb jij Corona gehad, dan staat je vaak een lang herstel te wachten en het is nog maar de vraag of je in de toekomst weer volledig kunt functioneren. Waar heb je recht op en kan je een uitkering krijgen?

De Ziektewet en Corona

Niet alleen als je Corona hebt, kan je niet werken. Ook als je op advies van het RIVM of de GGD in quarantaine moet, is het niet altijd mogelijk om je werk op afstand te doen. Daarnaast mag je bij verkoudheidsklachten of hoesten ook niet op je werk verschijnen. Veel werkzaamheden kunnen op afstand gedaan worden, maar als dat bij jou niet het geval is, betaalt je werkgever je salaris door en vraagt hij voor jou een Ziekte-wetuitkering aan bij het UWV. Je hebt recht op minimaal 70 procent van je gemiddeld verdiende loon voor je ziekte. Een Ziektewet-uitkering ontvang je maximaal twee jaar. Ben je voor langere tijd ziek, dan maak je samen met je werkgever en de arts van het UWV afspraken over je re-integratie. Als je met je Ziektewet-uitkering onder het sociaal minimum komt, kan je een toeslag aanvragen bij het UWV. Ook kom je misschien in aanmerking voor huurtoeslag en zorgtoeslag.

Arbeidsongeschikt door Corona, wat nu?

Als je zelfstandig ondernemer bent, krijg je bij arbeidsongeschiktheid meestal geen overheidsuitkering. Je moet zelf zorgen voor een financieel vangnet. Veel zelfstandig ondernemers hebben daarom een zzp arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) afgesloten. Heb je een arbeidsongeschiktheidsverzekering en zit je preventief in quarantaine of heb je lichte verkoudheidsklachten? Je komt dan niet in aanmerking voor dekking vanuit je arbeidsongeschiktheidsverzekering. Je arbeidsongeschiktheidsverzekering vergoedt alleen in geval van ziekte of een ongeval. Omdat er veel verschillende AOV verzekeraars zijn en ze allemaal andere polisvoorwaarden hebben is het ook verstandig om vooraf reviews van andere verzekerden te lezen. Dat op via Zeker.com.

Corona bij gezinsleden

Je bent zelf niet ziek, maar één van je gezinsleden wel. Is het niet mogelijk om je werk op afstand te doen, dan heb je geen recht op doorbetaling van je salaris. Onder voorwaarden is het mogelijk om calamiteitenverlof of kortdurend zorgverlof op te nemen als je in loondienst bent. Deze verlofvormen vallen onder de Wet arbeid en zorg. Afhankelijk van de situatie kan het calamiteitenverlof maximaal een paar dagen duren. Het is bedoeld voor onverwachte, spoedeisende of bijzondere persoonlijke omstandigheden. Je werkgever betaalt tijdens dit verlof je salaris door. Lukt het je niet na de eerste noodopvang tijdens je calamiteitenverlof verdere zorg te regelen, dan kan je daarna kortdurend zorgverlof opnemen. Dit verlof is maximaal twee keer het aantal uren dat je per week werkt op jaarbasis. Je krijgt 70 procent van je loon doorbetaald. Het kortdurend zorgverlof kan je gespreid opnemen.