Bier drinken en afvallen, kan dat?

Bier is waarschijnlijk het eerste waar je aan denkt als op vrijdag je weekend begint. Er zijn maar weinig mannen die niet van een lekker biertje houden. Maar de term ‘bierbuik’ bestaat niet voor niets. Bier wordt gedronken om te relaxen na een lange werkdag, gezellig tijdens een borrel met vrienden of met uitgaan. Het blijft meestal niet bij een biertje, zeker niet als je met vrienden of collega’s bent. Als je graag af wilt vallen en een strakke buik wilt, kun je dan je favoriete biertje beter laten staan?

#1 Bier geeft je geen verzadigd gevoel
Bier valt in de zogenaamde ‘lege calorieën’-categorie, omdat het vrijwel geen voedingsstoffen bevat die nuttig zijn voor je lichaam. Het is bovendien vloeibaar, waardoor je met gemak ongemerkt een overload aan calorieën achteroverslaat. Ook wordt het op een andere manier verteerd dan bijvoorbeeld vetten en eiwitten. Als je overmatig bier drinkt, wordt het vetverbrandingsproces zelfs volledig stopzet.

Als je af wilt vallen zal je een negatieve energiebalans moeten creëren. Bijvoorbeeld door minder te eten, of door voedingsmiddelen te eten die minder calorieën en veel vezels bevatten (vlees, vis, groenten en fruit).

Als je echter vijf biertjes drinkt op een avond (dat zijn ongeveer 750 ‘lege’ calorieën), is er nog zat ruimte voor een volledige maaltijd. Sterker nog, je krijgt meestal juist ontzettend veel trek in een grote (ongezonde) maaltijd.

Als je bier drinkt, loop je dus het risico om snel meer binnen te krijgen dan je denkt, zonder dat je het zelf door hebt.

#2 Bier haalt je slaappatroon overhoop
Drink je vaak ’s avonds een biertje (of twee) om even lekker te ontspannen na een drukke werkdag?

Misschien is dat als je af wilt vallen toch niet zo’n goed idee. Het kan averechts werken en een negatief effect hebben op je slaappatroon, waardoor je de dag erna meer stress ervaart.

Doordat je veel vloeistof binnen hebt gekregen, zal je vaker wakker worden omdat je naar het toilet moet. Ook vermindert de alcohol de kwaliteit van je slaap, waarschijnlijk zonder dat je het zelf door hebt, omdat je er gewend aan bent geraakt.

Een gebrek aan (diepe) slaap is een van de belangrijkste oorzaken van gewichtstoename. Je bent minder energiek en daardoor minder geneigd om veel te bewegen, je hebt sneller trek in een vette hap en je zit minder lekker in je vel. Een goede nachtrust nodig? Skip dat biertje in de avond!

#3 Bier zorgt voor controleverlies
Of je nu een biertje met vrienden drinkt of compleet bezopen raakt op een borrel… Met alcohol in je lichaam ben je sneller geneigd om dingen te doen of te zeggen die je normaal nooit zou ondernemen of eruit zou flappen. Je hebt minder controle. En minder controle hebben in combinatie met eten? Dat voorspelt meestal niet veel goeds. Nachtelijke bezoekjes aan de snackbar liggen al snel op de loer en dat is niet handig als je af wilt vallen.

Bier drinken én afvallen?
Wat nu als je bier echt niet kunt laten staan en toch van die overtollige kilo’s af wilt? Is afvallen dan onmogelijk?

Het heeft erg te maken met hoeveel bier je drinkt en in hoeverre je je eetgewoonten aanpast nadat je bier hebt gedronken. Laveloos dronken worden heeft als logisch gevolg dat je lakser wordt in wat je eet. Hoe minder bier je drinkt, hoe minder lege calorieën je tot je neemt, en hoe beter je slaapt.

De volgend tips helpen je afvallen met bier:

  • Verzin een middenweg die voor jou werkt. Houd het bijvoorbeeld bij slechts een biertje per dag. Of gun jezelf maximaal twee biertjes op de vrijdagmiddagborrel. Beperk het in ieder geval als je echt van die bierbuik af wilt.  
  • Eet niet als je drinkt. Als je bier drinkt, doet je lichaam er alles aan om de alcohol te verbranden en wordt alles wat je eet direct opgeslagen in je lichaam. Vaak rondom je buik. Eet het liefst pas een paar uur na je biertjes.
  • Let erop wat je eet, op de dagen dat je drinkt. Creëer die negatieve energiebalans. Ga je een hamburger eten? Laat dan de friet of het broodje erbij staan. Eet minder, koolhydraatarm en eet veel groenten, dan kom je een heel eind.
  • Drink veel water tussen de biertjes door. Het voorkomt dat je dronken en ongecontroleerd wordt.
  • Doe een extra work-out op de dag dat je bier drinkt. Door te sporten voel je je fit en energiek en heb je minder zin om veel te drinken en je brak te voelen.

Strategisch bier drinken de oplossing voor jou? Je kunt het proberen!