Help, mijn gehoor gaat achteruit!

Elke cel in het lichaam heeft de eigenschap om zichzelf te vernieuwen. Zo ook de haarcellen in oren waar de trilharen uit groeien.
Wanneer mensen ouder worden verloopt de vernieuwing van de oren en trilharen steeds minder snel. Vaak hebben mensen dit niet in de gaten.
Het is een kans dat familie en vrienden steeds vaker zeggen dat personen slecht horen. Niet alleen ouderdom is een veroorzaker van slechthorendheid.
Lawaai, medicatiegebruik, problemen met de vaten en ongezonde eetgewoonten kunnen bijdragen aan een snellere veroudering van het oor.
Natuurlijk is het niet leuk om te ontdekken dat horen niet meer zo vanzelfsprekend is. Vaak lopen mensen onnodig lang door met klachten.

Het is echter heel erg belangrijk om op tijd naar een audicien te gaan. Tegenwoordig zijn de hulpmiddelen zo klein dat ze bijna onzichtbaar in het oor aangebracht kunnen worden.

Kan ik online mijn gehoor testen?

Het is mogelijk om een online hoortest te realiseren. Tegenwoordig kan dit zeer eenvoudig met, in het bezit zijn van een koptelefoon. Ga achter een PC of Laptop zitten en start de online hoortest.

Zorg dat het een rustig is tijdens de test. Aan het einde van de test, wat maar een paar minuten duurt, zal er direct een uitslag gegenereerd worden.
Als het gehoor inderdaad achteruit blijkt te zijn gegaan, maak dan direct een afspraak bij de audioloog. Daar kunnen slechthorende terecht voor een audiometrie.

Hoe verloopt een audiometrie?

De audioloog zal beginnen met het stellen van een aantal vragen. Vervolgens bekijkt hij het oor met een otoscoop.
Als er geen afwijkingen waargenomen worden. Wordt het gehoor getest met een stemvork. Dit is een instrument dat verschillende toonhoogtes kan maken.
Het onderzoek wordt vervolgt in een geluidsdichte kamer.
Daar krijgt de slechthorende een koptelefoon op waar geluiden op verschillende hoogtes naar elk oor afzonderlijk worden gestuurd. Als er iets gehoort wordt, zal de slechthorende de hand moeten opsteken. Ook kan er spraakaudiometrie worden toegepast.

Bij een spraakaudiometrie worden er twee-lettergreepwoorden gebruikt die nagesproken moeten worden. Als laatste meet de audioloog door middel van een sonde hoeveel het trommelvlies beweegt als reactie op geluid en verandering van luchtdruk.

De audioloog krijgt de resultaten te zien op een audiogram. Hij bespreekt deze met de slechthorende en vertelt of er een gehoortoestel nodig zal zijn.

Worden gehoortoestellen vergoedt?

Vanuit de basisverzekering worden je gehoortoestellen voor 75% vergoed. De overige 25% moet zelf betaald worden.
Het is ook mogelijk om de kosten te dekken met een aanvullende verzekering. Let goed op bij het afsluiten van een aanvullende verzekering dat de volledige dekking voor gehoortoestellen er ook echt bij zit.

Waar ook zeker rekening mee gehouden moet worden, is dat een gehoortoestel onder het eigen risico valt. De eerste 385 euro moet afnemer dus sowieso zelf betalen.


Alle stappen op een rijtje:

  • Online gehoortest,
  • afspraak audioloog,
  • audiometrie, dit neemt ongeveer 5 tot 10 minuten in beslag.