Een gezond zelfvertrouwen genereert een positief welzijn. Maar het werkt ook andersom: is je zelfvertrouwen laag, dan kan het je ook in een depressie brengen. Zelfvertrouwen is dus ontzettend belangrijk. Naast dat je jezelf gelukkiger en meer tevreden voelt, komt het ook je gezondheid ten goede.

Op het moment dat je je zelfbewust en zelfverzekerd voelt, sta je sterker in je schoenen. Je bent stabieler in je emoties en je hebt minder last van stress. Wil jij graag jouw zelfvertrouwen vergroten? Ga dan aan de slag met onderstaande tips.

  1. Besef dat iedereen weleens onzeker is

Iedereen heeft gevoelens en iedereen is weleens onzeker. Of het nu gaat om een taak op je werk, een uitspraak die je hebt gedaan of hoe je eruit ziet, zelfs de meest succesvolle mensen zijn weleens onzeker. Alleen degenen met meer zelfvertrouwen laten de onzekere momenten niet hun leven bepalen. Ze gaan door, hoe moeilijk dat soms ook is. Sta er dus vooral niet te lang bij stil.

  1. Werk aan je uiterlijk

Zorg goed voor jezelf, dan straal je dat ook uit. Een goed verzorgd uiterlijk is je visitekaartje, en daar hoef je echt geen model voor te zijn. Mooi gelakte nagels, gewassen haren, een beetje make-up, een lekker geurend parfum, het doet wonderen. Het kan er allemaal aan bijdragen dat jij je net wat lekkerder in je vel voelt. En dat ziet de buitenwereld ook.

  1. Een sterk lichaam is een sterke geest

Ook sporten kan je meer zelfvertrouwen geven. Het maakt je lichaam en geest sterker, en je voelt je fitter. Daardoor kun je beter met spanningen omgaan en voel je je prettiger en zelfverzekerder. Daarnaast kun je door sporten een betere houding krijgen, wat er ook voor zorgt dat je meer zelfvertrouwen uitstraalt.

  1. Vergelijk jezelf niet met anderen

Overal en altijd zullen er mensen zijn die op een bepaald gebied mooier of beter zijn dan jij en meer hebben. Stop met het vergelijken met anderen. Want waarom zou je dat doen? Het gaat om jou. Jezelf vergelijken met anderen zal je niet gelukkig maken. Bedenk voor jezelf wat jij wilt bereiken en focus je op je eigen doelen. Vergelijk jezelf met niemand anders en wordt wie jij bent.

  1. Let op je lichaamstaal

Zoals je bij tip 3 kon lezen, straal je met een betere houding meer zelfvertrouwen uit. Maar ook je lichaamstaal werkt daaraan mee. Tekenen van onzekerheid zijn bijvoorbeeld afhangende schouders, het vermijden van oogcontact en een gesloten houding. Wil je graag meer zelfverzekerdheid uitstralen? Zit rechtop, doe je schouders naar achteren, maak oogcontact en lach met je hele gezicht. Laat zien dat je er bent, zo kom je zelfbewust over. Je gaat je vanzelf beter voelen en daar reageren anderen ook weer positiever op.   

  1. Wees lief voor jezelf

Accepteer dat niet alles gelijk lukt. Dat is bij iedereen zo. En dat is helemaal niet erg. Misschien is het resultaat nog niet helemaal zoals je wenst, maar je hebt het tenminste een kans gegeven. Sommige dingen hebben meer tijd nodig. Wees ook trots op de dingen die je wel bereikt, en sta daar regelmatig bij stil. Zo raak je steeds meer overtuigd van je eigen kwaliteiten en positieve eigenschappen.