Het coronavirus is niet meer uit ons leven weg te denken. Overal waar je kijkt, gaat of staat wordt je ermee geconfronteerd. Als je binnenkort reisplannen hebt, dan zal jij je vast wel zorgen maken over de gevolgen van dit virus op je reis. Je hebt misschien wel een reisverzekering, maar weet niet of deze voldoende is om je reis kosteloos te annuleren. Hieronder vind je meer informatie over hoe het precies zit met de reisverzekering!

Kan je reis kosteloos geannuleerd worden?

Het coronavirus wordt een echte dreiging en verspreidt zich steeds meer in verschillende landen. Het is dus maar normaal dat je met twijfels zit om op reis te vertrekken. Als je een annuleringsverzekering hebt, dan ben je beschermd tegen eventuele uitgaven die gepaard gaan met bepaalde gebeurtenissen, maar valt het coronavirus hier ook onder?

Jammer genoeg is het zo dat een annuleringsverzekering zich meestal richt op risico's in Nederland zelf. Je kunt bijvoorbeeld je reis kosteloos annuleren wanneer je in Nederland ziek wordt of wanneer één van je ouders overlijdt. In principe wil dit zeggen dat je, als je in Nederland het virus hebt opgelopen, je reis kosteloos kan annuleren. Als je op reis gaat naar een land waar er problemen zijn, dan telt dit meestal niet mee. Als je al aanwezig bent in een land met negatief reisadvies en je vertrokken bent voor dit negatief advies, dan wordt dit door sommige verzekeringen wel gedekt. Ook als je een allrisk verzekering hebt, kan het zijn dat deze dekking biedt voor het virus. Heb je nog geen verzekering? Dan is het verstandig om te kiezen voor een allrisk verzekering!

Worden medische kosten vergoed?

Dus in de meeste gevallen kan je reis niet zomaar geannuleerd worden. Toch zijn er wel een aantal zaken waarop je beroep kunt doen, zoals bijvoorbeeld de terugbetaling van medische kosten. Als je bijvoorbeeld op reis bent in een land en je besmet wordt met het virus, dan kan je beroep doen op je reisverzekering voor de dekking van je medische kosten die gepaard gaan met het coronavirus. Als je door het virus gerepatrieerd moet worden, dan wordt dit meestal ook gedekt door de verzekering.

Reizen naar een risicoland, wat kan je doen?

Wanneer je al op vakantie bent in een land met een negatief reisadvies, dan kan je in sommige gevallen wel gebruikmaken van je reisverzekering, indien je op voorhand niet op de hoogte was van het negatief reisadvies. Maar wat gebeurt er nu als het reisadvies verandert en je de reis al geboekt hebt? In dat geval is het verstandig om je reisverzekeraar te contacteren. Anders zou je kans kunnen lopen dat je niet verzekerd bent. Alleen op die manier ben je dus zeker! Daarnaast is het ook een goed idee om contact op te nemen met je reisorganisatie. Misschien kan die iets voor je regelen? Als beiden niets kunnen doen, dan zal je ofwel het risico moeten nemen ofwel je geld kwijt zijn. Denk hierbij goed na over de mogelijke gevolgen. Het is namelijk belangrijk dat we allemaal onze verantwoordelijkheid nemen. Het is ook zo dat, als je besluit om te gaan, je de kosten bij besmetting uit je eigen zak zult moeten betalen. Hou hier dus rekening mee! Wil je graag weten of het land van bestemming een negatief reisadvies heeft? Neem dan een kijkje op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Daar kan je het reisadvies per land controleren!

Een nieuwe reis boeken, waar moet je op letten?

Heb je nood aan ontspanning en verlang ernaar om toch op reis te gaan dit jaar, maar heb je nog geen reis geboekt? Dan zijn er een aantal zaken waar je beter rekening mee houdt! Zo is het een goed idee om je reis niet te veel op voorhand te boeken, op die manier kan je beter inspelen op de situatie van het land. Boek dus liever een last- minute! Natuurlijk is dit niet altijd mogelijk, in dat geval kan je dus beter een reisverzekering voorzien. Een reisverzekering vergelijken, voordat je er een kiest is erg verstandig. Zo kun je in de polisvoorwaarden zien hoe bepaalde dingen gedekt zijn. Of neem telefonisch contact op met de verzekeraar en stel vragen over het coronavirus. Zo weet je wat er wel en niet gedekt wordt! Hou ook goed het reisadvies van de overheid in de gaten. Zo kan je beter inschatten hoe groot het risico is om naar een bepaald land te reizen, waardoor je makkelijker de juiste keuze kunt maken!