Wist je dat er in Nederland ieder jaar nog mensen overlijden aan de gevolgen van koolmonoxidevergiftiging? Jaarlijks worden er in Nederland ongeveer 150 mensen in het ziekenhuis opgenomen met een koolmonoxidevergiftiging. In ruim 10 van de gevallen leidt deze vergiftiging tot de dood.

Koolmonoxide, oftewel CO, wordt ook wel koolstofmonoxide genoemd. CO is een geur-, kleur- en smaakloze sluipmoordenaar. Het is dan is ook van essentieel belang om te voorkomen dat dit gas je woning binnensluipt. Wat is koolmonoxide precies? Waarom is het zo gevaarlijk? En hoe voorkom je een koolmonoxidevergiftiging voorkomen?

Wat is koolmonoxide?

Vroeger werd koolmonoxide door veel mensen kolendamp genoemd. Het is een gevaarlijk gas dat ontstaat bij een onvolledige verbranding van een natuurproduct, zoals benzine, hout of aardgas.

Hoe komt koolmonoxide in je woning terecht?

In een woning kan koolmonoxide ontstaan door een slecht onderhouden of slecht functionerende installatie, zoals een kachel, geiser of cv-installatie. Verder kan het gas ook in je huis terechtkomen door andere situaties, zoals een kapotte afvoerpijp, een verkeerde geïnstalleerd toestel of een gescheurd schoorsteenkanaal. Bij alle situaties waar verbrandingsgassen de woning in stromen, kan dus koolmonoxide ontstaan.

Waarom is koolmonoxide zo gevaarlijk?

Koolmonoxide is levensgevaarlijk, omdat je het niet ruikt, proeft of ziet. Om deze reden wordt het gas dan ook een sluipmoordenaar genoemd. Koolmonoxide wordt maar liefst 250 keer sneller in het bloed opgenomen dan zuurstof. Als er een minieme hoeveel van dit gas in de lucht hangt, val je al flauw. Aangezien het gas sneller in het bloed wordt opgenomen dan zuurstof, krijgen je belangrijke organen direct te weinig zuurstof. Hierdoor kan er al snel een hersenbeschadiging ontstaan. Als je wordt blootgesteld aan een hoge concentratie is koolmonoxide zelfs levensbedreigend.

Hoe herken je koolmonoxide?

Aangezien je koolmonoxide niet ruikt, proeft of ziet, is het lastig om het gas te herkennen. Het uitvoeren van een meting is de beste manier om koolmonoxide te traceren. Als je in een woning woont met een verbrandingstoestel of een open haard, loop je gevaar op een koolmonoxidevergiftiging. Dit is ook zo als je vlakbij een bron woont, zoals een rookgasafvoer van de buren bij je ventilatieopening. Voor meer zekerheid kan het dus geen kwaad om een koolmonoxidemelder aan te schaffen.

Wat zijn de symptomen van een koolmonoxidevergiftiging?

Een koolmonoxidevergiftiging gaat gepaard met een aantal typische symptomen:

Hoofdpijn

Misselijkheid

Overgeven

Vermoeidheid

Verwardheid

Slaperig

Versnelde hartslag

Duizeligheid

Rode blossen op de wangen

Beslagen ramen

Eigenlijk is een koolmonoxidevergiftiging voor ieder mens gevaarlijk, maar voor sommige mensen is het nóg levensbedreigender. Zo lopen zwangere vrouwen, ongeboren baby’s en mensen die leiden aan een hart- en vaatziekte nog meer levensgevaar.

Hoe voorkom je koolmonoxide in je woning?

Koolmonoxide in je woning is levensgevaarlijk. Om deze reden deelt www.strooming.nl de volgende tips met je. Deze tips kunnen levens redden:

  1. Zorg voor voldoende ventilatie in huis. Door goed te ventileren, is er voldoende zuurstof in je woning aanwezig, hierdoor is een koolstofmonoxidevergiftiging niet mogelijk. Laat dan ook 24 uur per dag en 7 dagen per week een raam op een kiertje of een rooster open.
  2. Laat een meting doen, zodat je weet of er koolmonoxide in je huis aanwezig is.
  3. Plaats de koolmonoxidemeters altijd op risicovolle plekken in je woning.
  4. Laat je installaties, zoals de open haard, de kachel, geiser en cv-ketel elk jaar controleren.
  5. Zorg ervoor dat je weet hoe je koolmonoxide in je huis herkent en wat je moet doen bij een koolmonoxidevergiftiging.

Wat moet je doen bij een koolmonoxidevergiftiging?

Als je koolmonoxide in je woning herkent, is het zaak om direct en snel te handelen. Zet alle ramen en deuren wijd open, verlaat je huis, zorg dat er niemand in huis achterblijft en bel direct 112.

Wil je preventief koolmonoxide meten?

Wil je preventief koolmonoxide meten, omdat je apparaten in huis hebt die je niet helemaal vertrouwt? Laat de meting dan uitvoeren door een expert, zoals Strooming. Met een luchtonderzoek en een technisch onderzoek controleert een specialist of al je apparaten nog goed functioneren. Verder brengt deze ook de luchtafvoer in je woning en de ventilatie in kaart. Aan de hand van de meting kun jij voortaan weer met een veilig en zorgeloos gevoel genieten van warm water en warme lucht in je woning.