We krijgen er op een dag allemaal mee te maken: het zorgen voor een ander. Dit kan voor je ouders, een familielid of een partner zijn. Steeds meer mensen zullen in de toekomst te maken krijgen met ouderdomsziekten door een stijgende levensverwachting en de vergrijzing. Daarnaast wil het kabinet dat ouderen steeds langer thuis blijven wonen. Dit vraagt om de nodige aanpassingen, niet alleen van onszelf, maar ook praktisch.

Thuis blijven wonen met ouderdomskwalen of een handicap kan soms best een uitdaging zijn. Zo kunnen drempels, hoe laag ook, een obstakel worden, net als een trap naar boven. Maar ook een boek lezen kan heel moeilijk worden omdat het omslaan van de bladzijden niet meer lukt. In de meeste gevallen kan er echter met behulp van zorghulpmiddelen of aanpassingen aan de woning het leven een stukje eenvoudiger worden gemaakt.

Populaire zorghulpmiddelen

Zo is een AED een zinvol zorghulpmiddel om in de buurt te hebben. Dit is een apparaat waarmee je eerste hulp kunt verlenen bij iemand met een hartstilstand. De Philips AED vertelt tijdens het gebruik met behulp van een gesproken stem wat je moet doen en geeft tevens, indien gewenst, reanimatie-ondersteuning.

Een digitale kalenderklok met tijd, dag en datum aanduiding heeft een zeer duidelijk display en geeft zowel de tijd, dag als datum weer. Ideaal voor slechtzienden en personen met geheugenproblemen. De klok heeft helder blauwe cijfers en letters met een donkere achtergrond. Dit zorgt voor een hoog contrast, waardoor de cijfers en letters ook bij veel zonlicht goed leesbaar zijn.

Drempelhulpen

Een drempelhulp of oprijplaat is een hulpmiddel dat ervoor zorgt dat iemand beter over een drempel kan met een rollator of rolstoel. Ook kunnen drempelhulpen nuttig zijn voor mensen met een scootmobiel. Het hulpmiddel is in verschillende materialen en formaten verkrijgbaar. Ze kunnen zowel binnenshuis als buitenshuis gebruikt worden.

Badkamer

Ook in de badkamer zijn er vaak aanpassingen of zorghulpmiddelen nodig, zoals een toiletverhoger, steunbeugels voor aan de muur, zoals bij het bad, of een douchestoel. Het is belangrijk dat de poten van de douchestoel verstelbaar zijn en voorzien zijn van zachter anti-slip doppen die zich makkelijk aan oneffenheden in de vloer aanpassen. Sommige douchestoelen kunnen omgebouwd worden naar een douchekruk of naar een douchekruk met alleen een arm- of rugleuning. Ideaal als omstandigheden veranderen.

Poncho

Tenslotte zijn er nog tal van praktische zorghulpmiddelen die net voor wat extra support kunnen zorgen, zoals de Wheely Poncho, speciaal voor rolstoelgebruikers. Deze volledig waterdichte poncho trek je eenvoudig over het hoofd van de rolstoelzitter aan en biedt bescherming tegen neerslag en wind. Inclusief openingen voor handvaten aan de achterzijde. Geen overbodige luxe in Nederland.