Tegenwoordig is het de normaalste zaak dat we ieder jaar kijken naar onze verzekeringen en contracten voor je energie en tv/internet. Een verzekering waarbij we dat minder vaak doen, is de overlijdensrisicoverzekering. Dat is er zo eentje waarbij het ook niet echt nodig is. Je sluit ‘m voor een langere tijd af en hebt er dus ook geen omkijken meer naar. Maar wat is dit ook alweer voor verzekering? En op welk moment sluit je ‘m af? We zetten het voor je op een rijtje.

Wat is een overlijdensrisicoverzekering?

Kort gezegd keert een overlijdensrisicoverzekering (ORV) een bedrag uit bij overlijden aan je nabestaanden. Je kunt de verzekering op het leven van jou of je partner afsluiten. Sluit je de verzekering af op jouw leven? Dan krijgen je nabestaanden het verzekerde bedrag als je overlijdt. Sluit je de verzekering af op het leven van je partner? Dan krijg jij het bedrag als je partner overlijdt. De uitkering van een ORV wordt vaak gebruikt om de huur of hypotheek te betalen. Of de studiekosten voor de kinderen.

Wanneer sluit je een overlijdensrisicoverzekering af?

Volgens de wet ben je niet verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Maar koop jij een huis en sluit je een hypotheek af? Dan kan de hypotheekverstrekker het wel verplichten. De ORV geeft dan financiële zekerheid in geval van overlijden. Dat is ook de belangrijke reden waarvoor mensen kiezen voor de overlijdensrisicoverzekering: zekerheid voor het gezin dat achterblijft.

Je hebt een gezin

Huisje, boompje, beestje. Jullie genieten volop van elkaar en het huis waar jullie zijn gaan wonen. Een overlijdensrisicoverzekering geeft financiële zekerheid als jij of je partner komt te overlijden. De hypotheek kan voor een deel afgelost worden en misschien is er zelfs een deel van de uitkering die je kunt gebruiken voor de studie van je kinderen.

Je bent alleenstaand

Ook als je alleen woont, is een ORV handig. Want je hebt altijd nabestaanden, dat hoeft in de eerste plaats niet altijd een partner te zijn. Nabestaanden zijn ook je broer, zus en/of ouders. Sluit jij een overlijdensrisicoverzekering af? Dan hoeven zij zich geen zorgen te maken over jouw hypotheek bijvoorbeeld. Die wordt dan afgelost en zij blijven schuldenvrij.

Je bent gescheiden

Dit klinkt misschien een beetje gek… maar ook als je gescheiden bent en kinderen hebt met je ex-partner, is een overlijdensrisicoverzekering nog steeds heel handig. De liefde voor de kinderen blijft natuurlijk altijd! Dus als 1 van jullie komt te overlijden, kan de financiële zorg door de ex-partner worden overgenomen.

Vaak is het een beetje onwerkelijk: nadenken over de toekomst als jij er niet meer bent. Dan is het wel zo fijn om te weten dat je in ieder geval voor financiële zekerheid voor je nabestaanden hebt gezorgd.