Een overlijdensrisicoverzekering kun je gelijktijdig met jouw hypotheek afsluiten. Soms ontkom je er niet aan, want er zijn hypotheekverstrekkers waarbij dit verplicht is. Toch is dit niet altijd het geval. Ben je niet verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten? Dan laat je deze mogelijk links liggen. Zonde, want in dat geval kun je jouw nabestaanden opzadelen met financiële problemen als je plotseling overlijdt. Er komt dan mogelijk onvoldoende geld binnen om de hypotheek te kunnen betalen, waardoor jouw partner en/of kinderen moeten verhuizen. Wil je dit niet op jouw geweten hebben? Sluit dan een overlijdensrisicoverzekering af. Voordat je zo’n verzekering afsluit, moet je weten dat er verschillende vormen zijn. In deze tekst zetten wij ze voor jou op een rijtje.

Gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering

Wil je een overlijdensrisicoverzekering afsluiten? Dan kun je allereerst kiezen voor een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering. Als je voor deze vorm kiest, spreek je een vast uitkeringsbedrag af met de verzekeraar. Dit bedrag blijft gedurende de looptijd van de overlijdensrisicoverzekering hetzelfde. Het maakt in dat geval niet uit of je één jaar of tien jaar na het afsluiten van de verzekering overlijdt. Jouw nabestaanden krijgen in dat geval dezelfde uitkering.

Je kiest voor deze verzekering voor overlijden als de kosten die je wilt opvangen gedurende de looptijd ongeveer hetzelfde blijven. Het – al dan niet tijdelijk – betalen van de huur is hier een goed voorbeeld van, evenals kosten voor kinderopvang. Hierdoor kunnen jouw nabestaanden er in alle rust voor zorgen dat zij hun leven weer op de rit krijgen.

Lineair dalende overlijdensrisicoverzekering

Een tweede mogelijkheid die je hebt, is de lineair dalende overlijdensrisicoverzekering. Als je voor deze vorm kiest, daalt het verzekerde bedrag lineair. Dit betekent dat de hoogte van de uitkering steeds lager wordt naarmate de looptijd van de verzekering vordert. Overlijd je vlak nadat je een overlijdensrisicoverzekering hebt afgesloten? Dan ontvangen jouw nabestaanden een hoger bedrag dan wanneer je na acht jaar overlijdt.

De lineair dalende overlijdensrisicoverzekering is een goede keuze als je het inkomen van een nabestaande aan wilt vullen tot de pensioendatum. Je kunt ook voor deze vorm kiezen als je een bepaald spaarbedrag voor ogen hebt, maar overlijden voorkomt dat dit gehaald wordt. Denk hierbij aan de studiekosten van een kind. De meeste mensen die voor deze overlijdensrisicoverzekering kiezen, doen dit vaak in combinatie met een lineaire hypotheek. 

Annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering

De laatste vorm waar je voor kunt kiezen is een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering. Het verzekerde bedrag wordt hier ieder jaar lager. In het beginstadium daalt het bedrag langzaam, maar naarmate de looptijd vordert gaat dit steeds sneller. Als de looptijd bijna ten einde is, kan het bedrag zelfs zeer snel dalen. Heb je een annuïtaire hypotheek afgesloten? Dan raden wij je aan voor een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering te kiezen.

Vergelijk verzekeringen met elkaar
Heb je een passende overlijdensrisicoverzekering gevonden? Sluit deze dan niet direct af, maar maak eerst een vergelijking. Op deze manier slaag je er namelijk in de beste overlijdensrisicoverzekering te vinden. Voor het vergelijken van deze verzekeringen kun je de sites van verschillende verzekeraars bezoeken. Dit is alleen nogal tijdrovend. Wil je niet te veel tijd steken in een vergelijking? Dan doe je er goed aan een vergelijkingssite te gebruiken. Met behulp van zo’n site zie je namelijk binnen een paar tellen wat de beste overlijdensrisicoverzekering is.