Maar weinig Nederlanders wisselen jaarlijks van zorgverzekeraar, maar waardoor komt dat eigenlijk? Het kan namelijk wel verstandig zijn om eens te onderzoeken waar u het goedkoopst uit bent en of u wel helemaal goed verzekerd bent voor uw situatie. We helpen u op weg.

Uiteindelijk stapt ongeveer 6 procent van de Nederlanders over naar een andere zorgverzekeraar. Is dat hoog of laag? Daar zijn de meningen over verdeeld, maar het houdt in ieder geval de zorgverzekeraars scherp om de beste service en polissen aan te bieden.

Nu blijkt dat de premies van de zorgverzekering 2019 gaan stijgen verwachten zorgvergelijkers wel dat er meer mensen kijken of hun huidige verzekering nog goed(koop) genoeg is. Uiteindelijk stijgt ook de zorgtoeslag in 2019, dus dat betekent dat we op jaarbasis niet heel erg veel extra moeten betalen. Uiteindelijk is het afwachten tot 12 november, want dan maken de zorgverzekeraars hun definitieve premies bekend.

Maar stel je wil een gaan kijken naar uw huidige zorgverzekering en of je nog goed genoeg verzekerd bent. Waar moet je dan op letten? Eerst is het handig om te kijken wat er allemaal verandert in het basispakket van de zorgverzekering, want dat is voor iedereen gelijk.

In 2019 worden bijvoorbeeld paracetamol en voedingssupplementen niet meer vergoed. Voor mensen die altijd medicijnen gebruiken wordt juist een maximale eigen bijdrage ingesteld van 250,- euro. Op die manier zijn de mensen met bijvoorbeeld ADHD een stuk goedkoper uit.

Dan zijn er nog aanvullende pakketen waar u voor kunt kiezen. Of dit verstandig is hangt volledig van uw persoonlijke situatie af. Gaat u vaak naar de tandarts, dan kan een aanvullende verzekering goed van pas komen. Het belangrijkste is dat u na gaat of dit voor u van toepassing is en vervolgens verschillende verzekeringen gaat onderzoeken.

Het laatste punt dat belangrijk kan zijn is het kijken naar de zorgcontracten. Zorgverzekeraars sluiten een contract af met zorgverleners. Soms wordt daarin afgesproken dat de verzekerde het totale bedrag vergoed krijgt, maar soms ook enkel een deel. Uiteindelijk kan dit zorgen voor onverwachtse kosten.