Er is sprake van een hartinfarct of hartaanval als een deel van de hartspier beschadigd raakt, omdat de bloedtoevoer geblokkeerd is. Door een vernauwd of afgesloten bloedvat kan er geen of te weinig bloed bij de spier komen, waardoor deze te weinig zuurstof krijgt. Het gevolg is dat het hart niet meer goed kan werken. Dit resulteert in een aantal specifieke klachten die goed bekend zijn bij het grote publiek: een drukkend gevoel op de borst en pijn die kan uitstralen naar de armen, schouderbladen, hals, kaak of maagstreek. Gebleken is echter dat dit de symptomen zijn die vooral bij mannen betekenen dat er sprake is van een hartaanval. Bij vrouwen zijn andere symptomen van belang. Aangezien veel mensen, ook artsen, zich daarvan niet bewust zijn, wordt de diagnose hartinfarct bij vrouwen dan ook vaak gemist. Met alle gevolgen van dien.

Symptomen van een hartinfarct bij vrouwen

Vrouwen die een hartinfarct krijgen, hebben vaak geen last van het bekende drukkende gevoel op de borst, zoals mannen. De klachten van vrouwen met een hartaanval zijn anders, veel vager, en lijken meer op de symptomen van een opkomende griep: spierpijn, kortademigheid, extreme moeheid, een slap of griepachtig gevoel, misselijkheid of braken, zweten, en een onrustig gevoel of gevoelens van angst. Helaas zijn dit niet alleen de symptomen die je bij griep verwacht, maar ook de overgang veroorzaakt klachten die hier sterk op lijken. Het gevolg is dat veel vrouwen de klachten van een hartinfarct negeren. Als ze wel naar de huisarts gaan, worden deze klachten vaak afgedaan als de gevolgen van stress. Daardoor krijgen vrouwen niet de zorg en de behandeling die nodig  is na een hartinfarct, zodat zij meer gevaar lopen om te overlijden aan de gevolgen van een hartinfarct.

Een hartinfarct voorkomen

De enige manier om een hartinfarct te voorkomen is door gezond te leven. Dat betekent om te beginnen om gezond te eten: minder vet, suiker, zout en alcohol. Daarnaast moet je echt stoppen met roken. Dat is om meerdere redenen verstandig.

Voor een gezonde lifestyle heb je voldoende beweging nodig. De aanbeveling voor een volwassene is om minimaal 2,5 uur per week matig tot intensief te bewegen. Kom daarom achter die laptop vandaan en ga aan cardiotraining doen.  Het woord zegt het al. Train je hart en je conditie. Een goede cardiotraining kun je volgens FitForBeach op verschillende manieren bereiken. Ben je geen liefhebber van de sportschool? Schaf dan zelf bijvoorbeeld een loopband aan, zodat je thuis kan trainen. Kies in ieder geval een sport of een andere manier van bewegen die bij jou past.

Leer op een verstandige manier om te gaan met stress. Stress is een niet te vermijden onderdeel van het leven, maar als je voldoende rust neemt en bij toenemende spanningen in je leven iets aan de oorzaak doet, hoeft het geen probleem te zijn.

Vrouwen, zorg goed voor jezelf

Tegenwoordig overlijden er meer vrouwen dan mannen aan de gevolgen van hart- en vaatziekten. Dat heeft ook te maken met een veranderende lifestyle van vrouwen waarin stress, roken, verkeerde voeding en onvoldoende beweging zijn toegenomen. Vrouwen hebben vaak een baan en voelen zich daarnaast nog altijd zeer verantwoordelijk voor huishouden en gezin. Een vrouw die zich realiseert dat zij een lifestyle heeft die niet bevorderlijk is voor de gezondheid van haar hart, doet er dus goed aan om beter te gaan eten, om meer te bewegen en om te streven naar meer rust en ontspanning in het dagelijks leven. Kortom, om beter voor zichzelf te zorgen.