In een steeds duurzamere wereld is het belangrijk dat iedereen zijn steentje bijdraagt. Duurzame alternatieven hebben op de langere termijn invloed op onze gezondheid. Een goede manier om duurzamer door het leven te gaan, is door je woning aan te passen.

Doordat de temperatuur op aarde stijgt, verandert het klimaat. En dat komt doordat er steeds meer koolstofdioxide (CO2) in de lucht komt. Hoe meer CO2, des te minder zuurstof ons lichaam kan opnemen. En dat kan klachten opleveren zoals vermoeidheid, hoofdpijn en concentratieverlies. Belangrijk dus dat we de CO2-uitstoot zo laag mogelijk houden. Lees hier een aantal duurzame oplossingen voor je woning die daarbij helpen.

Kies voor je eigen energievoorziening

Dit kan niet vaak genoeg gezegd worden. Het opwekken van je eigen energie is veel duurzamer dan stroom van een energieleverancier. Veelvoorkomende voorbeelden zijn zonnepanelen en zonnecollectoren. Het zonlicht dat op de zonnepanelen valt, wordt omgezet in elektriciteit. Een zonnepaneel bespaart in twee tot drie jaar meer CO2-uitstoot dan het kostte om het paneel te maken. Maar ook een warmtepomp maakt zijn intrede in Nederlandse huishoudens. Met deze pomp verwarm je je leidingwater dankzij aardwarmte. Je hoeft hierdoor geen aardgas meer te gebruiken om je cv-ketel te laten werken.

Ga altijd voor het duurzame alternatief

Kies je altijd voor de goedkoopste optie? Dan is er een grote kans dat deze keuze niet duurzaam is. Bij het maken van goedkope producten houdt de producent vaak maar weinig rekening met het milieu. Bedenk dus altijd of er een duurzaam alternatief is. Vaak zijn deze duurzame alternatieven ook minder schadelijk voor je gezondheid. Goede voorbeelden zijn producten voor schilderwerk of schoonmaken. Er zijn bedrijven die duurzame verf of schoonmaakmiddelen aanbieden, die een veel kleinere belasting op het milieu hebben.

Isoleer je woning

Met goede isolatie verlaag je je energieverbruik enorm. Je maakt je woning in één keer een stuk duurzamer en je verlaagt je energierekening flink. Wil je je hele woning isoleren? Ga dan voor spouwmuurisolatie. Bij deze vorm van isolatie brengt de vakspecialist vloeibaar isolatiemateriaal aan tussen je muren. Dit is ook mogelijk met bijvoorbeeld glaswol of steenwol. Wil je alleen een bepaalde ruimte isoleren, zoals de woonkamer of zolder? Kies dan voor vloer of dakisolatie. Bij deze vorm van isolatie brengt de vakspecialist isolatie aan onder de vloer of het dak.

Geniet van voordelen

Duurzame oplossingen zijn niet alleen goed voor het milieu, maar zijn ook een goede investering voor de toekomst. Dankzij zonnepanelen verhoog je je woningwaarde tot wel € 5.000. De overheid heeft ook allerlei gunstige regelingen voor het verduurzamen van je woning. Voor het isoleren van je woning geldt bijvoorbeeld het lage btw-tarief. Per gemeente is het ook nog mogelijk om subsidie aan te vragen voor verschillende projecten, zoals voor een warmtepomp of een pelletkachel.