Of je nu aanleg hebt voor bepaalde ziekten, graag ziekten voor wilt zijn of bent doorverwezen door de huisarts, soms is een diagnose onderzoek nodig. Een diagnose onderzoek kan bestaan uit een bloedtest, een test van de ogen of hartfunctie of onderzoek naar ander lichaamsmateriaal. Dat kan soms eng zijn, maar het is wel belangrijk om te weten of je lichaam in goede gezondheid verkeert. Twijfel je om een diagnose onderzoek te doen? Wees niet bang om de stap te zetten. De uitslag kan soms van levensbelang zijn.
Door een diagnose onderzoek te doen, kun je ziektes een stapje voor zijn. Want doordat jij weet wat er aan de hand is met je lichaam, kun je ook stappen ondernemen om de klachten tegen te gaan. Eurofins biedt met vijf gerenommeerde laboratoria in Nederland alle klinische analysemogelijkheden aan. Er zijn verschillende diagnose onderzoeken die je kunt laten uitvoeren. We zetten ze voor je op een rijtje.
Histologie
Er wordt onderzoek gedaan naar de verandering in de opbouw van weefsels voor huid, nagels en organen. Aan de hand hiervan kan een optimale behandeling worden vastgesteld.
Cytologie
Hierin wordt een onderscheid gemaakt tussen een cervix onderzoek en een niet-cervix onderzoek. In het laatste geval worden eventuele afwijkingen in bijvoorbeeld urine, longen en klieren onderzocht. Bij het cervixonderzoek wordt gekeken naar afwijkingen aan de baarmoederhals. Denk hierbij aan het uitstrijkje vanuit het Bevolkingsonderzoek om baarmoederhalskanker in een vroeg stadium op te sporen.
Moleculaire diagnostiek
Bij deze diagnostiek wordt onderzocht of er DNA/RNA van micro-organismen in het lichaam aanwezig zijn. Vaak gebeurt dit met een PCR test, de test die we inmiddels goed kennen door COVID. Maar niet alleen dit virus kan ermee worden opgespoord. Met een PCR test kunnen aanwezige bacteriƫn, virussen, parasieten en schimmels in het lichaam worden aangetoond. Ook kunnen er bij de moleculaire diagnostiek analyses worden uitgevoerd met een prognostisch karakter voor de optimale behandeling van kanker.
Klinische chemie
Hierbij wordt onderzoek gedaan naar de moleculen en cellen in het bloed en andere lichaamsvloeistoffen. Het doel hiervan is om ziekten aan te tonen of uit te sluiten en om het effect van behandeling te volgen. Er kunnen ook analyses worden uitgevoerd met een preventief of prognostisch karakter.
Medische microbiologie
Dit is een specialistisch onderzoek naar de aanwezigheid van micro-organismen, zoals virussen, bacteriƫn, parasieten, schimmels en antistoffen hiertegen in onder andere bloed, speeksel, urine of ontlasting. Ook kan de pathogenese en epidemiologie van infectieziekten met medische microbiologie worden onderzocht. Door bijvoorbeeld een bacterie te identificeren, en het daarbij behorende antibiogram, kan een arts-microbioloog de meest passende antibiotische behandeling adviseren.
Overige onderzoeken
Naast bovengenoemde onderzoeken kan een diagnose onderzoek ook bestaan uit het maken van een hartecho, ECG scan, fundusfotografie en zelfs rijbewijskeuringen.
Top Dossiers