Je hand verbranden aan een hete pan, je teen stoten tegen de tafel of per ongeluk in je vinger snijden: hoe goed je ook oplet, ongelukken thuis zitten in een klein hoekje. Door een goedgevulde EHBO-set in huis te hebben kan je gelijk je verwondingen behandelen. De volgende items zijn onmisbaar.

1. Verbandmateriaal:

Zorg ervoor dat je een ruime voorraad van verschillende soorten verband en pleisters hebt. Denk aan gaasverband, elastisch verband, hechtpleisters en waterbestendige pleisters. Deze items zijn erg belangrijk voor het beschermen van wonden en het verminderen van de kans op vervelende infecties.

2. Reinigings- en ontsmettingsmiddelen:

Stop altijd ontsmettingsmiddel of alcohol in je EHBO-kit om wondjes schoon te maken, zodat ze minder snel gaan ontsteken. Heb je een gevoelige huid? Dan kan je eventueel kiezen voor mildere producten zoals jodium en alcoholvrije reinigingsdoekjes.

3. Pijnstillers en koortswerende medicijnen:

Paracetamol en ibuprofen kunnen de pijn verlichten en je koorts verlagen. Zorg als je een pijnstiller gebruikt ervoor dat je op de hoogte bent van de juiste doseringen, vooral als het om kinderen gaat. Lees altijd de bijsluiter en raadpleeg je arts als symptomen aanhouden.

4. Thermometer:

Een digitale thermometer is handig om lichaamstemperatuur te meten, zodat je direct weet of je koorts hebt of niet.

5. EHBO-handleiding:

Zorg dat je een compacte EHBO-handleiding hebt met eenvoudige instructies over hoe je moet handelen in noodsituaties. Het is ook handig om een kaart met basisreanimatie-instructies toe te voegen, indien je een reanimatiediploma hebt, zodat je altijd kan controleren of je alle juiste stappen van reanimatie uitvoert als je hier niet direct op kan komen.

6. Schaar en pincet:

Een goede schaar is onmisbaar om verband en tape op maat te knippen, terwijl een pincet handig kan zijn bij het verwijderen van splinters of andere kleine voorwerpen in de huid.

7. Reddingsdeken:

Een compacte, zilverkleurige deken die warmte vasthoudt, is ideaal om te gebruiken bij onderkoeling of om iemand warm te houden terwijl professionele hulp onderweg is.

8. Medicatie:

Voeg noodmedicatie toe voor gezinsleden of andere naasten met bekende gezondheidsproblemen, zoals een EpiPen voor mensen met ernstige allergieën.

9. Contactinformatie:

Schrijf belangrijke telefoonnummers op, waaronder die van je eigen huisarts en spoedeisende hulp.

11. Wegwerphandschoenen:

Trek als je een wond gaat verzorgen schone (latex) wegwerphandschoenen aan, zodat de kans kleiner is dat er bacteriën van je handen in de wond komen.

Altijd goed voorbereid

Een goed uitgeruste EHBO-kit voor thuis is een investering in de veiligheid van jezelf en je gezin. Zorg ervoor dat je regelmatig de houdbaarheid van medicijnen controleert en de kit aanpast aan veranderende behoeften, zoals seizoensgebonden allergieën of nieuwe gezondheidsproblemen. Met de juiste voorbereiding zorg je ervoor dat je altijd direct kan handelen in geval van kleine of grote ongelukken in huis.