Een erectieprobleem treedt op wanneer een man geen erectie kan krijgen of kan behouden die stijf genoeg is voor geslachtsgemeenschap.

Erectiestoornissen komen vaak voor, vooral bij oudere mannen. Maar er zijn ook genoeg jonge mannen die er last van hebben.

Het spreekt voor zich dat een erectiestoornis zeer vervelend is, niet alleen omdat de penetratie onmogelijk wordt gemaakt, maar ook omdat een man het gevoel kan krijgen dat hij zijn partner niet goed weet te bevredigen.

Vaak verdwijnt het probleem zonder behandeling. Maar voor sommige mannen kunnen erectieproblemen een blijvend probleem zijn. Dit wordt een erectiestoornis genoemd.

In dit artikel leer je meer over de oorzaken van erectieproblemen en worden een aantal risicofactoren besproken. Ook ontdek je wat je kunt doen om een sterke erectie te krijgen en te behouden.

Oorzaken van erectieproblemen

Laat ik beginnen met het benoemen van de meest voorkomende oorzaken van erectieproblemen. Als een man niet in staat is om een stijve penis te krijgen dan komt dat natuurlijk ergens vandaan.

Geen sterke erectie krijgen kan allerlei oorzaken hebben. De veroorzakers van impotentie kunnen we grofweg in twee groepen verdelen:

1. Lichamelijke problemen

Oorzaken in deze categorie komen voort uit een lichamelijke problemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een te hoge bloeddruk, letsel aan zenuwen of het verlies van bloedtoevoer naar de penis

2. Psychische problemen

Dit zijn de klachten die zoals ze dat zeggen ‘’tussen de oren zitten’’. Denk hierbij aan zaken als faalangst en stress. Alhoewel het uiteindelijk wel tot een fysieke klacht leidt, begint het probleem hier mentaal.

Bij jonge mannen is de oorzaak van een erectiestoornis vaak een mentale kwestie, terwijl bij ouderen het probleem over het algemeen lichamelijk is. Al kan het probleem ook een combinatie van beide zijn. Iemand kan bijvoorbeeld tijdelijke erectieproblemen krijgen door het gebruik van medicatie waardoor er faalangst ontstaat.

Als het lichamelijke probleem vervolgens is verholpen blijft het psychische deel echter aanwezig. Het is hierdoor lastig om de precieze oorzaak van de erectiestoornis te ontdekken.

Voordat we doorgaan naar de mogelijke oplossingen van erectieproblemen, hieronder eerst de belangrijkste risicofactoren van een erectiestoornis.

Risicofactoren van een erectiestoornis

Alcohol

Een alcoholisch drankje kan op zijn tijd erg lekker zijn, maar het komt je erectie over het algemeen niet ten goede. Je hebt vast weleens een verhaal gehoord van een vriend of kennis die teveel had gedronken en daarom geen erectie kon krijgen.

Alcohol kan van invloed zijn op het vermogen van een man om een erectie te krijgen of te behouden. Het is uit meerdere onderzoeken gebleken dat het consumeren te veel alcohol gelinkt is aan erectieproblemen (2).

Natuurlijk heeft lang niet iedere man die alcohol drinkt hier meteen last van, maar als jij moeite hebt met het krijgen van een erectie en veel drinkt, dan kan het geen kwaad om wat te minderen met drank.

Het kan echter ook zo zijn dat alcohol juist helpt om een erectie te krijgen. Al gaat het dan om mensen die problemen hebben om opgewonden raken en door een paar biertjes ineens zin in seks beginnen te krijgen omdat ze zich beter kunnen ontspannen. Toch moet dit niet als excuus gebruikt worden om te blijven drinken

.Raadpleeg je huisarts als je vermoedt dat je een erectiestoornis hebt door alcoholmisbruik.

Roken

Steeds minder mannen roken, maar vooral mannen boven de veertig willen nog wel eens een sigaretje opsteken. Dit kan erg gezellig zijn, heel gezond is roken niet als als je harde erecties wilt krijgen en behouden.

Veelvuldig roken kan namelijk schade aan de bloedvaten toebrengen waardoor het moeilijker wordt om een erectie te krijgen (3).

Daarnaast hebben rokers meer kans op andere lichamelijke ongemakken die het krijgen van een erectie bemoeilijken. Een voorbeeld hiervan is een slechte conditie, waardoor je na vijf minuten op de loopband al ligt bij te komen. Dit terwijl fysieke inspanning een erectie vaak juist ten goede komt.

Ben je een zware roker? Overweeg dan om te stoppen met roken. Dit zal niet makkelijk zijn omdat roken erg verslavend kan zijn,, maar het zorgt er uiteindelijk wel voor dat je gezonder wordt en het risico op een erectiestoornis kleiner wordt (4).

Overgewicht

Het is algemeen bekend dat overgewicht erg ongezond is voor je lichaam. Te veel lichaamsvet kan ook bijdragen aan erectieproblemen. Met name als je zwaar overgewicht hebt of obese bent. Onderzoekers hebben ontdekt dat een aanzienlijk deel van de mannen die flink wat overgewicht hadden, hun erectie capaciteit zagen verbeteren toen ze een aanzienlijke hoeveelheid gewicht verloren.

Italiaanse onderzoekers keken naar het verband tussen overgewicht en obesitas bij mannen en de effecten van gewichtsverlies op een erectieproblemen (5). De deelnemers waren verdeeld in twee groepen: groep 1 kreeg deskundige begeleiding bij gewichtsverlies en lichaamsbeweging, terwijl de andere groep slechts beperkte schriftelijke begeleiding ontving.

De mannen die persoonlijke begeleiding kregen verloren over een periode van twee jaar  gemiddeld 15 kg aan lichaamsgewicht, terwijl de tweede groep in dezelfde periode gemiddeld minder dan 2,5 kg verloor. Na twee jaar meldde 31% van de mannen uit groep 1 een herstelde erectiele functie. Slechts 5% van de mannen uit groep 2 zagen vergelijkbare verbetering

Vandaar dat het verstandig is om op gezond gewicht te blijven of af te vallen als je met overgewicht kampt. Met name omdat gezond eten en sporten, de twee beste manieren om lichaamsvet te verliezen, op hun eigen manier ook weer kunnen bijdragen aan het oplossen van een erectiestoornis.

Hoge bloeddruk

Ook een te hoge bloeddruk kan negatieve effecten hebben op je erectie. Dit komt omdat het de doorbloeding verslechtert. Het geeft niet alleen het risico op een hartaanval en beroerte, het beperkt ook het bloed dat naar de penis circuleert. Een goede doorbloeding van de slagaders is nodig om een ​​erectie te krijgen en te behouden (6).

Daar komt bij dat sommige medicatie die wordt gegeven bij een hoge bloeddruk impotentie als bijwerking heeft. Dit hoeft echter niet altijd het geval te zijn, want sommige bloeddrukverlagers kunnen juist weer bijdragen aan een verbeterde erectie.

Behandelingen van erectiestoornissen

Er is gelukkig veel dat je kunt doen aan erectiestoornissen. Veel mensen grijpen in dit geval naar Viagra of andere erectiepillen, maar dat is in de meeste gevallen helemaal niet nodig. Deze pillen kunnen weliswaar zorgen voor een verbeterde erectie, maar halen het onderliggende probleem niet weg. Hierdoor ben je genoodzaakt om telkens naar erectiepillen te grijpen als je een stevige erectie wilt krijgen.

Niet alleen is dit erg duur, het kan ook slecht zijn voor je gezondheid.

Veel (namaak) erectiepillen hebben namelijk een hoop vervelende bijwerkingen, zoals tinnitus, hoofdpijn en blozen. Gelukkig ervaart niet iedereen deze ongemakken, maar je loopt wel een risico.

Behandeling van erectiestoornissen

Laten we eens kijken naar de natuurlijke behandelingen om een erectiestoornis te verhelpen.

Kegeloefeningen

Naast je buik, billen en borst is het ook mogelijk om je bekkenbodem te trainen. Dit doet men door middel van zogeheten kegeloefeningen. De meeste bekende hiervan is het enkele seconden aanspannen van je pc-spier, oftewel de spier die je gebruikt om je plas in te houden. Het voordeel hiervan is dat je deze oefening vrijwel overal kunt toepassen. Ook in de trein of de rij bij de kassa.

Wanneer je pc-spier goed getraind is dan zijn je erecties sterker en zal je het in sommige gevallen ook langer kunnen volhouden. Vandaar dat kegel oefeningen ook worden aangeraden bij mannen die regelmatig te snel klaarkomen (1).

Gezond eten

Ook gezonde voeding kan helpen bij erectieproblemen. Natuurlijk zal het eten van een salade niet onmiddellijk zorgen voor een keiharde erectie, een gezond eetpatroon kan op de lange termijn wel bijdragen aan het oplossen van impotentie.

In veel natuurlijke en onbewerkte voedingsmiddelen zitten namelijk essentiële voedingsstoffen die een erectie bevorderen. Het is alleen zo dat veel mannen niet stilstaan bij wat ze eten. Het is vooral raadzaam om toegevoegde suikers en ultra-bewerkte voeding zoveel mogelijk te vermijden.

Ondanks dat gezonder eten in de meeste gevallen niet direct effect zal hebben is het zeker de moeite waard om eens in te investeren. Al is het maar omdat je jezelf er uiteindelijk beter door gaat voelen, waardoor je meer motivatie krijgt om andere oplossingen te proberen.

Sporten

Als je regelmatig beweegt dan is dat erg goed voor je gezondheid. Zowel mentaal of lichamelijk. Het stimuleert onder andere de doorbloeding, waardoor je makkelijker een erectie kunt krijgen. Tevens helpt regelmatig bewegen ook tegen overgewicht, waardoor je (potentie) oorzaak van impotentie wegneemt.

Wat voor beweging maakt eigenlijk weinig uit. Zowel intensief sporten als wandelen en recreatief zwemmen hebben een positief effect op de doorbloeding. Al zorgt krachttraining ook nog eens voor een toename van het mannelijk geslachtshormoon testosteron, wat ook een flinke invloed kan hebben op de erectie.

Tot slot

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er verschillende oorzaken die een harde erectie kunnen belemmeren. Gelukkig zijn er ook genoeg dingen die je kunt doen om erectieproblemen op te lossen. Gezien de ongemakken die een erectiestoornis met zich mee kan brengen, is het sterk aan te raden om je erectieproblemen aan te pakken. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je (toekomstige) partner.

Referenties

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26538105
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2917074/
  3. http://aje.oxfordjournals.org/content/161/4/346.long
  4. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1464-410X.2004.05162.x/abstract;jsessionid=4B137A97CA4F8716675F5540ADDF7E7E.f04t04
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1479584/
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22240443